Email.

Το Email μας...
r.telxinas@yahoo.gr

Παρασκευή 29 Ιουνίου 2012

ΠΑΜΕ: Προδότης της Εργατικής Τάξης η συμβιβασμένη πλειοψηφία στη Διοίκηση του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ρόδου


Οι μάσκες έπεσαν. Η εργοδοτική πλειοψηφία του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ρόδου, παρά τις ψευτοαγωνιστικές κορώνες της και τις μεγαλοστομίες ότι θα εξαπολύσει πόλεμο στους ξενοδόχους, θα αποκλείσει λιμάνια και αεροδρόμια και ότι δεν πρόκειται να προδόσει τους εργαζομένους, αποκαλύφθηκε! Μέρες τώρα παζαρεύουν, ανοιχτά πλέον, πόσο θα μειώσουν τους μισθούς μας.

“Διαπραγματεύονται” χωρίς καν να ενημερώνουν το Διοικητικό Συμβούλιο χωρίς να γνωστοποιούν τον τόπο, μεταμεσονύκτιες ώρες. Κρύβονται σαν τους ποντικούς. Να ξέρουν όμως ότι η Εργατική Τάξη θα τους ξετρυπώσει!

Αφού αρνήθηκαν να οργανώσουν αγώνες όλο το προηγούμενο διάστημα, αρνήθηκαν να γίνουν Γενικές Συνελεύσεις, αφού υπονόμευσαν και τη μόνη απεργία που προκύρηξε η ομογάλακτή τους συμβιβασμένη ηγεσία στην Ομοσπονδία Ξενοδοχοϋπαλλήλων, έρχονται τώρα, με απίστευτο θράσος, να εμφανιστούν και ως σωτήρες των εργαζομένων που με πόνο ψυχής θα μας γλυτώσουν από τα χειρότερα. Πασχίζουν να μας πείσουν ότι δε γίνεται αλλιώς, πρέπει οι εργαζόμενοι να βάλουν νερό στο κρασί τους. ‘Εχουν άλλωστε δηλώσει και παλιότερα ότι πιστεύουν ότι όλοι μαζί θα βγούμε από την κρίση. Να τι σημαίνει αυτό στην πράξη!

Το ΠΑΜΕ προειδοποίησε έγκαιρα τους εργαζόμενους, πριν ακόμα από τις πρόσφατες εκλογές του Σωματείου ότι οι μεγαλοξενοδόχοι θέλουν ένα Σωματείο του χεριού τους, σύμμαχό τους, ώστε να τσακίσουν στη συνέχεια τις κατακτήσεις των ξενοδοχοϋπαλλήλων. Οι εξελίξεις που είχαμε όλο το διάστημα που ακολούθησε, ως και σήμερα επιβεβαίωσαν αυτή την εκτίμηση.

Μεγαλοξενοδόχοι, εφοπλιστές, βιομήχανοι σε Ελλάδα και ΕΕ έχουν εξαπολύσει γενικευμένη επίθεση στα δικαιώματα και τις κατακτήσεις της Εργατικής Τάξης. Επίθεση που δεν έχει αρχή μέση και τέλος, που το επόμενο διάστημα θα συνεχιστεί με μεγαλύτερη αγριότητα. Θέλουν να ρίξουν την τιμή της εργατικής δύναμης στον πάτο για να φορτώσουν τις συνέπειες της παρατεταμένης καπιταλιστικής κρίσης στις πλάτες των εργατών από τη μια και από την άλλη να μπορούν να ανταγωνίζονται τους μονοπωλιακούς επιχειρηματικούς ομίλους, τουριστικούς και μη, ντόπιους και ξένους.

Αυτοί ως τάξη έχουν πάρει τα μέτρα τους. Έτσι και εμείς, ενωμένοι ως Εργατική Τάξη πρέπει να τους αντιπαλέψουμε. Να διαλύσουμε τις αυταπάτες ότι μπορούν να συνυπάρξουν τα κέρδη των μεγαλοξενοδόχων και η ευημερία των εργατών. Ότι λύνονται τα προβλήματά μας με «κοινωνική ειρήνη» και με παρεμβάσεις από τα πάνω.

Είναι λοιπόν άμεση, επιτακτική ανάγκη να πάρουν οι ίδιοι οι ξενοδοχοϋπάλληλοι την κατάσταση στα χέρια τους. Να κάνουν πέρα, με μαζικές διαδικασίες, τη συμβιβασμένη ηγεσία που τους μαχαιρώνει πισώπλατα και να διασφαλίσουν με τη συμμετοχή τους και την αποφασιστικότητά τους την ταξική κατεύθυνση του Σωματείου τους.

Τώρα πρέπει να ξεκινήσει η κουβέντα για το πως θα οργανωθεί η πάλη σε κάθε τόπο δουλειάς ξεχωριστά, πάλη που πρέπει να πολιτικοποιηθεί και να επεκταθεί εκτός από τα μεγάλα και οξυμένα ζητήματα κλάδου, στα γενικότερα προβλήματα που γονατίζουν την εργατική - λαϊκή οικογένεια.

Γραμματεία Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Ρόδου του ΠΑΜΕ
29/6/2012

Πέμπτη 28 Ιουνίου 2012

Ο ΣΥΡΙΖΑ στον δρόμο προς το ενιαίο πολιτικό σχήμα


1. Στις εκλογές του Ιουνίου, πάνω από 1.650.000 πολίτες ψήφισαν τον ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ – εκλογικό αποτέλεσμα που είναι σε μεγάλη αριθμητική απόσταση από τις οργανωμένες δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ. Ήδη πριν από τις πρώτες εκλογές, τον Μάιο, δεκάδες πολίτες προσέρχονταν στις Τ.Ε. και στις διαδικασίες του ΣΥΡΙΖΑ, ζητώντας οι ίδιοι και οι ίδιες να συνδεθούν με κάποιο τρόπο με τον ΣΥΡΙΖΑ, να εκφραστούν, να συμμετέχουν, να διατυπώσουν γνώμη. Οι πρόσφατες εξελίξεις και το εκλογικό αποτέλεσμα του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ κάνουν σαφές ότι ο ΣΥΡΙΖΑ οφείλει να περάσει σε νέα φάση, η οποία πρέπει να αποτυπωθεί και στην οργανωτική του δομή. Έτσι κι αλλιώς, η μεγάλη εισροή νέου κόσμου στις (αναντίστοιχες, πολλές φορές) υπάρχουσες οργανωτικές δομές του ΣΥΡΙΖΑ επιβάλλει σημαντικές αλλαγές.
Προτείνεται λοιπόν να αποφασιστεί η έναρξη της διαδικασίας για τον μετασχηματισμό του ΣΥΡΙΖΑ και του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ σε ενιαίο πολιτικό φορέα, σε όλα τα επίπεδα. Μια τέτοια απόφαση απαιτεί τόσο γενναίες αποφάσεις όσο και προσεκτικά, σταθερά βήματα. Ωστόσο, ο ΣΥΡΙΖΑ –ένας έτσι κι αλλιώς πρωτότυπος και τολμηρός πολιτικός σχηματισμός– οφείλει να αντιμετωπίσει την πρόκληση του ενιαίου πολιτικού φορέα, ενός μαζικού αριστερού φορέα που θα εκφράζει τις κοινωνικές ανάγκες του σήμερα και του αύριο, θα αντιστοιχεί στις ανάγκες της Αριστεράς του 21ου αιώνα, θα αποτελεί χρήσιμο «εργαλείο» για την ανάπτυξη κοινωνικών αγώνων, για την πολιτική ανατροπή, για την κοινωνική αλλαγή.
Στις συζητήσεις που έγιναν στη Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, η παραπάνω άποψη συγκέντρωσε την υποστήριξη του μεγαλύτερου μέρους των μελών της. Ωστόσο, υπήρξαν και απόψεις που διαφωνούσαν (Ενεργοί Πολίτες, ΚΕΔΑ). Η αρνητική άποψη της ΚΕΔΑ στηρίζεται στην αντίληψη ότι η όξυνση της κρίσης και η αντίσταση στα μνημόνια επιβάλλουν την ανάληψη νέων πρωτοβουλιών παραπέρα διεύρυνσης του ενωτικού εγχειρήματος του ΣΥΡΙΖΑ. Ουσιώδης προϋπόθεση είναι η ενεργοποίηση των χιλιάδων αγωνιστών που βρίσκονται έξω από τις οργανώσεις αλλά αναγνωρίζουν ως πολιτική τους εκπροσώπηση τον ΣΥΡΙΖΑ και θέλουν να συμμετέχουν στις συλλογικές διαδικασίες του. Απαιτείται λοιπόν, σύμφωνα με αυτή την άποψη, η συγκρότηση των οργάνων και των οργανώσεων του ΣΥΡΙΖΑ και όχι η μετατροπή του σε ενιαίο κόμμα που θα βάλει τέρμα στην προοπτική παραπέρα συσπείρωσης της Αριστεράς.

2. Ο ενιαίος πολιτικός φορέας δεν ξεκινάει από μηδενική βάση, αλλά αποτελεί μετασχηματισμό του ΣΥΡΙΖΑ και του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ. Έτσι, ο φορέας αυτός
α) έχει ιδεολογικό πλαίσιο αναφοράς (που αποτυπώνεται στα ντοκουμέντα και στη Διακήρυξη του ΣΥΡΙΖΑ)·
β) στηρίζεται στην πολιτική ενότητα (συμπεριλαμβάνει δυνάμεις της ριζοσπαστικής Αριστεράς, της κομμουνιστικής Αριστεράς, της ριζοσπαστικής οικολογίας, των κινημάτων αντίστασης και δυνάμεις προερχόμενες από την αριστερή σοσιαλδημοκρατία). Επιπλέον, αυτό το νέο πολιτικό υποκείμενο οφείλει να έχει ενιαίο πολιτικό σχέδιο και ένα συνεχώς επικαιροποιούμενο εναλλακτικό ριζοσπαστικό πρόγραμμα, που να απορρέουν από τα συσσωρευμένα τεράστια κοινωνικά προβλήματα, τόσο στην Ελλάδα όσο και διεθνώς. Μόνο αν απαντάει πειστικά σε αυτά τα προβλήματα της κοινωνίας θα μπορέσει να αποτελέσει τον καταλύτη για την ανατροπή των πολιτικών και κοινωνικών συσχετισμών και για τη δημιουργία μιας νέας κοινωνικής και πολιτικής πλειοψηφίας.
γ) έχει συγκεκριμένες δημοκρατικές οργανωτικές δομές και διαδικασίες.

3. Το όνομα του ενιαίου φορέα περιέχει οπωσδήποτε τη λέξη  ΣΥΡΙΖΑ, μιας και είναι ένα όνομα καταξιωμένο και αναγνωρίσιμο στην κοινωνία. Έτσι κι αλλιώς, το όνομα τελικά θα αποφασιστεί από το ιδρυτικό συνέδριο του ενιαίου σχήματος.

4. Τα στάδια της μετάβασης στον ενιαίο φορέα προτείνεται να είναι, συνοπτικά, τα εξής:
            α) Καμπάνια εγγραφής μελών στον ενιαίο φορέα, παράλληλα με ανοιχτές συνελεύσεις των Τ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ μαζί με τις επιτροπές του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ, το διάστημα του καλοκαιριού και του Σεπτεμβρίου. Μέλη θεωρούνται όσοι/ες προσέρχονται για να εγγραφούν, αποδέχονται το πλαίσιο του σχήματος και συμμετέχουν στις διαδικασίες του. Αντικείμενο των συνελεύσεων, το «δέσιμο» της Τ.Ε., η αποτίμηση των εκλογών, η εκλογή Συντονιστικής Γραμματείας, όπου χρειάζεται. Όπου δεν υπάρχει Τ.Ε., συγκροτείται, στη βάση της αυτοοργάνωσης. Οι Τ.Ε. συγκροτούνται σε επίπεδο τοπικό, κλαδικό, χώρου εργασίας ή θεματικό και νομιμοποιούνται από τα κεντρικά όργανα του ΣΥΡΙΖΑ.
Όλη αυτή η διαδικασία σε επίπεδο βάσης ξεκινάει από σήμερα, από τώρα, χωρίς να περιμένουμε την ολοκλήρωση των συνολικών διαδικασιών, και απευθύνεται σε όλον αυτό τον κόσμο που βρέθηκε κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ το τελευταίο διάστημα.
            β) Τον Σεπτέμβριο, και ενώ συνεχίζεται η καμπάνια εγγραφής νέων μελών, οι συνελεύσεις των Τ.Ε. εκλέγουν/επιλέγουν αντιπροσώπους για Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ και του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ.
            γ) Στα τέλη Σεπτεμβρίου ή το αργότερο τον Οκτώβριο πραγματοποιείται η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ και του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ, που αποφασίζει τη διαδικασία ίδρυσης του ενιαίου φορέα. Αποφασίζει, επίσης, τις διαδικασίες (τον «οδικό χάρτη») ομογενοποίησης προς τον ενιαίο φορέα, καθώς και κωδικοποιεί εκ νέου το επικαιροποιημένο πρόγραμμα.
            δ) Η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη εκλέγει Κεντρικό Όργανο (ή όπως αλλιώς ονομαστεί). Το Κεντρικό Όργανο, μεταξύ άλλων, θα οργανώσει και το συνέδριο που θα ακολουθήσει τη συνδιάσκεψη. Ενδεικτικά και ως παράδειγμα, το Κεντρικό Όργανο μπορεί να αποτελείται από 200 μέλη, με σύνθεση, στη δεδομένη μεταβατική στιγμή, ως εξής: 50 μέλη ορίζονται από τις συνιστώσες· 10 θέσεις καταλαμβάνουν βουλευτές (εκλέγονται είτε από την Κ.Ο. είτε από το σώμα, με σειρά εκλογής)· 50 μέλη εκλέγονται από τις περιφέρειες, ώστε να υπάρχει τοπική εκπροσώπηση· 90 μέλη εκλέγονται άμεσα από το σώμα της Συνδιάσκεψης. Καμία συνιστώσα δεν μπορεί συνολικά να έχει πάνω από το 50% των μελών.
            ε) Το Κεντρικό Όργανο. εκλέγει Γραμματεία (η εκπροσώπηση εκεί πρέπει να συζητηθεί περαιτέρω).
            στ) Μέχρι να υπάρξει άλλη απόφαση, οι αποφάσεις παίρνονται σύμφωνα με την απόφαση της 4ης Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης του ΣΥΡΙΖΑ (αυξημένη πλειοψηφία 2/3). Μέχρι τη συνδιάσκεψη, λειτουργούν η Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ και η Επιτροπή Πολιτικού Συντονισμού του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ.
Σε όλες τις διαδικασίες, από τις συνελεύσεις των Τ.Ε. μέχρι τη συνδιάσκεψη, παίρνουν μέρος όσες δυνάμεις του συμμαχικού σχήματος επιθυμούν.
            ζ) Η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη αποφασίζει συνέδριο, που θα πραγματοποιηθεί περίπου την άνοιξη ή στις αρχές του καλοκαιριού του 2013.
            η) Στο διάστημα αυτό, οι στόχοι είναι:
                        – η μεγαλύτερη ενοποίηση σε επίπεδο βάσης·
                        – η εκλογή ενδιάμεσων οργάνων σε περιφέρειες και πόλεις·
                        – η επικαιροποίηση του προγράμματος και της διακήρυξης·
                        – η προετοιμασία του καταστατικού·
                        – η επεξεργασία των οργανωτικών προτάσεων για τον ενιαίο φορέα·
                        – η ενοποίηση στον συνδικαλιστικό χώρο·
                        – η ενοποίηση σε επίπεδο νεολαίας·
                        – η ενοποίηση των ΜΜΕ ή η ίδρυση νέων μέσων του ενιαίου φορέα·
                        – το ενιαίο ίδρυμα θεωρητικής επεξεργασίας.
            θ) Το συνέδριο σημαίνει και το τέλος της μεταβατικής περιόδου και επικυρώνει οριστικά την ίδρυση του ενιαίου κόμματος.

5. Ο νέος φορέας θα είναι ενιαίος πολιτικός φορέας, πολυτασικός και πλουραλιστικός. Το επόμενο διάστημα θα συζητηθούν και θα αντιμετωπιστούν ζητήματα όπως η διαδικασία ομογενοποίησης του ενιαίου φορέα.

6. Όλη αυτή η διαδικασία μετάβασης απαιτεί σοβαρές και αξιόπιστες συλλογικές διαδικασίες, ουσιαστική και μεγάλη συμμετοχή κόσμου (πρέπει να βάλουμε έναν υψηλό στόχο για την εγγραφή νέων μελών), καθώς και να αποτελεί υπόδειγμα δημοκρατίας σε όλα τα επίπεδα. Επίσης, πρέπει να αποτελεί μέρος μιας εξωστρεφούς διαδικασίας επαφής με την κοινωνία, δράσης κ.λπ. Πρέπει, δηλαδή, όλη η οργανωτική διαδικασία να συνδυαστεί με ένα εξωστρεφές πολιτικό σχέδιο δράσης που να εμπνέει και να προωθεί τη συμμετοχή του κόσμου.
Επιπλέον, ο μετασχηματισμός σε ενιαίο φορέα πρέπει να συνδυαστεί με την επιμονή στην πρόταση για την ενότητα της Αριστεράς, μια πρόταση που αποτελεί στρατηγική επιλογή μας και έχει γίνει αποδεκτή από μεγάλα κομμάτια της κοινωνίας.
Είναι προφανές ότι αυτή η πορεία ανασυγκρότησης/μετασχηματισμού του ΣΥΡΙΖΑ και του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ δεν είναι οργανωτική αλλά βαθιά πολιτική διαδικασία, που θα καταλήξει σε έναν πραγματικά ευρύ, ενιαίο, πολυτασικό, πλουραλιστικό, δημοκρατικό, μαχητικό φορέα της Ριζοσπαστικής Αριστεράς, ικανό να αντιμετωπίσει τα προβλήματα των σημερινών δύσκολων συνθηκών στην κοινωνία.

Τρίτη 26 Ιουνίου 2012

Παρέμβαση του εισαγγελέα πλημμελειοδικών ενόψει της απεργίας των Ξενοδοχοϋπαλλήλων.


Για την παρέμβαση του εισαγγελέα πλημμελειοδικών Ρόδου Κωνσταντίνου Μπούτσικου ενόψει της απεργίας των Ξενοδοχοϋπαλλήλων.

Με μια προκλητική ενέργεια, μια ημέρα πριν την 24ωρη απεργία των Ξενοδοχοϋπαλλήλων ο εισαγγελέας πλημμελειοδικών Ρόδου κάλεσε σε “σύσκεψη” την Ένωση Ξενοδόχων Ρόδου το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων και το Επιμελητήριο Δωδεκανήσου.

Στο χώρο των δικαστηρίων άμεσα βρέθηκε αντιπροσωπεία μελών του ΠΑΜΕ με πανώ διαμαρτυρόμενη για την επιχείρηση τρομοκράτησης των εργαζομένων.

Ο εισαγγελέας δήλωσε ότι η εν λογω “σύσκεψη” είναι δική του πρωτοβουλία λόγω των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι εργοδότες και οι εργαζόμενοι στον κλάδο και ότι πρέπει να βρεθεί λύση ώστε να μην εκτεθεί η Ρόδος, αφού όπως είπε στα συμβόλαια που έχουν υπογράψει οι ξενοδόχοι με τους τουριστικούς πράκτορες υπάρχουν όροι  που τα καθιστούν άκυρα σε περίπτωση πολιτικής αστάθειας.

Στην ουσία δηλαδή κάλεσε τους εργαζόμενους να αποδεχθούν το γεγονός ότι στη μεγάλη πλειοψηφία τους είναι απλήρωτοι από την αρχή της τουριστικής περιόδου, σε πολλές περιπτώσεις και από πέρσι, να αποδεχθούν τις μειώσεις στους μισθούς τους, τις καραβιές των ενοικιαζόμενων εργαζόμενων, τη μαύρη και ανασφάλιστη εργασία, τη μαθητεία, τη διογκούμενη ανεργία στον κλάδο, το κομμένο ρεύμα στο σπίτι τους, την αδυναμία να πληρώσουν τα φάρμακα των παιδιών τους και να μην κάνουν και πολύ πολύ φασαρία μην τυχόν και θιγούν τα κέρδη των αφεντικών τους.

Η στάση άλλωστε του συγεκριμένου εισαγγελέα απέναντι στο εργατικό κίνημα είναι γνωστή από το 2010 ακόμη όταν στήθηκε η γνωστή προβοκάτσια ενάντια στο ΠΑΜΕ με τον κατάπλου του κρουαζιερόπλοιου Ζενίθ στη Ρόδο και είχε δόσει εντολή στις δυνάμεις καταστολής να παρέμβουν δηλώνοντας μάλιστα ότι θα εποπτεύσει προσωπικά την εκτέλεση της.

Τέτοιες ενέργειες στόχο έχουν την τρομοκράτηση των εργαζομένων, να ανακόψουν την ανάπτυξη του εργατικού - λαϊκού κινήματος. Θέλουν να επιβάλλουν το δίκιο της τάξης τους με το βούρδουλα.

Η εξέλιξη αυτή πρέπει να πεισμώσει τους ξενοδοχοϋπαλλήλους του νησιού, να μην τσιμπήσουν στο καρότο της αναμονής, ότι τα πράγματα πρόκειται να εξομαλυνθούν αλλά και να μη σκύψουν το κεφάλι στο μαστίγιο της απειλής για καταστολή και απόλυση.

Μοναδική απάντηση στα μεγάλα και οξυμένα προβλήματα των εργαζομένων στα ξενοδοχεία είναι ένα εργατικό κίνημα ρωμαλέο, ταξικά προσανατολισμένο με γερά ποδάρια στους τόπους δουλειάς. Πρώτη προτεραιτότητα των εργαζομένων το επόμενο διάστημα πρέπει να είναι να στηθούν επιτροπές αγώνα σε κάθε ξενοδοχείο.

Να δώσουν οι εργαζόμενοι αύριο την πρώτη απάντηση πυκνώνοντας την απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στις 10.30 απέναντι από το ξενοδοχείο Olympic στις 10.30 το πρωί.

Γραμματεία Επισιτισμού - Τουρισμού Ρόδου
26/6/2012

Κυριακή 24 Ιουνίου 2012

Η καλή μέρα από το πρωί …. φαίνεται;


Ψηφίσαμε για δεύτερη φορά στις 17  Ιουνίου και αναζητώ το γιατί. Αλλάξαμε τίποτα;
Η αποχή μεγάλη από τις εκλογές.
Προτιμήσαμε το θυμό, την απόρριψη όλων…
 Ανησυχώ… Δεν είναι υγιές στοιχείο στην κοινωνία, στις δύσκολες ώρες που περνάμε.
-          Σχηματίσαμε Κυβέρνηση, μπορούσαμε και στις 6 Μαΐου και με δυνατότητα άλλης σύνθεσης ….. π.χ. ΣΥΡΙΖΑ-ΔΗΜΑΡ-ΠΑΣΟΚ… με την ανοχή της  ΝΔ.
-          Μονόδρομος  σήμερα η κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ- καλώς και η ΔΗΜΑΡ, μετά την άρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, για οποιαδήποτε συμμετοχή.
Άραγε το 27% ψήφισε μόνο για αντιπολίτευση, ΟΧΙ για δράση … και εφαρμογή του καλύτερου ή πίστευε σε 151 έδρες … με το ισχύον αντιδημοκρατικό εκλογικό σύστημα;
Άμεσα να ψηφιστεί η απλή αναλογική….για να «σταματήσει» η λογική της χαμένης ψήφου…  που επί χρόνια πληρώσαμε ακριβά…
Προεκλογικά την ξεχάσαμε … για λόγους κομματικού οφέλους.
Ορθώς έγινε κυβέρνηση και μάλιστα δοκιμάζεται το μήνυμα του λαού…για συνεννόηση, συναίνεση δεσμευτική-προγραμματική συμφωνία.
Ξέρω οι δεσμεύσεις και συμφωνίες προσδιορίζονται από τη δύναμη   και τις αρχές  (με την απαραίτητη βέβαια προϋπόθεση ότι λέω δεν ξελέω..) του κάθε συμμετέχοντα.
Θα προτιμούσα περισσότερη δύναμη στη ΔΗΜΑΡ.
Η δύναμη που χρωματίζει προοδευτικά τη νέα κυβέρνηση, που οι κόκκινες γραμμές δεν σπιλώνονται με πρόσφατες αντίθετες πρακτικές  (ΝΔ-ΠΑΣΟΚ).
Πιστεύω ότι συμφώνησαν, τουλάχιστον να γίνει σοβαρή-συναινετική προσπάθεια, να εφαρμοστούν μέτρα με πρώτο την ανάταση της κοινωνίας και των εργαζομένων, τις χώρας συνολικά.
Όμως με το καλημέρα της νέας Κυβέρνησης πρέπει να πω…
  • Καθόλου θετικό η «demι»… στήριξη-συμμετοχή, κυρίως, του ΠΑΣΟΚ αλλά και της ΔΗΜΑΡ.
Δεν κατανοώ συμμετοχή με … τάχα μου συμβολισμούς ανούσιας και περισσότερο πιο κοντά σ΄ αυτό που λέμε… κομματικής ιδιοτέλειας.
  • Συνταγματικά ουσία έχει η ψήφος, όχι οι προθέσεις και οι πίσω σκέψεις.
  • Ποιος φορέας δίδει πιστοποιητικό αξιόλογου…προβεβλημένου στελέχους;(νέα ανούσια πολιτική ορολογία..)
Σύνθεση κυβέρνησης…..
ü  Ν.Δ…. το χούι φεύγει τελευταίο … κομματική ισορροπία … υποταγή στο πρόεδρο …. δεν κατάλαβε το καινούργιο που θέλει ο πολίτης
ü  ΠΑΣΟΚ  και είναι … και δεν είναι …. πιστεύουν ότι έτσι θα βοηθήσει κομματικά μέχρι το νέο συνέδριο του κόμματος…αυτό έχει προτεραιότητα…(επώνυμα δεν εννοώ μόνο…τα παλιά υπουργικά στελέχη…υπάρχουν και νέα…πιθανόν πιο ικανά)
ü  ΔΗΜΑΡ …το θετικό μη ύπαρξης πρώην…υπουργών έπρεπε στα πρόσωπα και του Ρουπακιωτη και Μανιτακη … να τα συνοδεύει όχι μόνο η αποδοχή αλλά και η καθαρή πρόταση της ΔΗΜΑΡ….(γιατί ο φόβος;… Δεν τους αξίζει …..Δεν ωφελεί το κόμμα ..τη νέα δρώσα και παρούσα αριστερά.).
Με το ένα πόδι … πιο σίγουρο να πέσουμε όλοι μαζί….
Οφείλουμε να έχουμε ανάληψη πραγματικής ευθύνης και καθαρές κουβέντες.
Αναμένουμε γρήγορα και αποτελεσματικές ανατροπές που έπρεπε να γίνουν…πριν πολλά χρόνια.
-                Θετική η μείωση (συμβολικά βέβαια) των αποδοχών των Υπουργών
-                Θα προτιμούσα … αντί 300 βουλευτές…..200 …… το επιτρέπει το σημερινό σύνταγμα
-                Κανείς βουλευτής – υπουργός … για να κάνουν αυτό που ψηφιστήκαν ..όχι μόνο το …κατόπιν ενεργειών μου….
-                Πλήθος συμβούλων και παρατρεχάμενων για κάθε Βουλευτή;
-                 Ομάδες στήριξης της Βουλής…ολιγομελείς…..
-                39 Υπουργεία ξανά. Άλλα λέγαμε…(η Ιταλία 15….)
-                Επαναφέραμε Χωρικά Υπουργεία (Αιγαίου-Μακεδονίας-κλπ)….. τι θα αλλάξουν, πέραν της τοπικιστικής αντίληψης….; Μάλλον θα επαναφέρουν πλήθος γραφειοκρατίας και σύγχυσης……
-          Πιο ουσιαστικό, οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ στα νησιά… από Υπηρεσίες Υπουργείου Αιγαίου

Όχι δεν απογοητεύομαιπιστεύω να δούμε καλύτερα ……δια ταύτα.

Το όλοι μαζί τα φάγαμε…να αντικατασταθεί με το όλοι μαζί μπορούμε  να  τα ανατρέψαμε προς το καλύτερο.


Μανώλης Σαββής
                                                          Μελος ΔΗΜΑΡ

Σάββατο 23 Ιουνίου 2012

ΠΑΜΕ: Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο. Καμιά αναμονή.


Συνάδελφοι εργαζόμενοι στα Ξενοδοχεία,

Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο. Καμιά αναμονή. Οι εκλογές τελειώσανε, τα προβλήματα όμως παραμένουν και οξύνονται.

Ο δρόμος της οργάνωσης της πάλης ξενοδοχείο το ξενοδοχείο, συνάδελφο το συνάδελφο είναι μονόδρομος για τους ξενοδοχοϋπαλλήλους. Το αποτέλεσμα των εκλογών δίνει στους μεγαλοξενοδόχους φτερά για να συνεχίσουν την επίθεσή τους με μεγαλύτερη λύσσα.

Κανείς δεν πρόκειται να μας λύσει τα οξυμένα προβλήματα του κλάδου, την απλήρωτη δουλειά, την ανεργία, την ενοικιαζόμενη και μαύρη εργασία, να μας καταργήσει τα χαράτσια να λύσει τα μεγάλα προβλήματα στην Υγεία αν δεν παλέψουμε εμείς οι ίδιοι πρώτα απ’ όλα στο χώρο δουλειάς μας.

Η πείρα και στην περιοχή μας έχει αποδείξει ότι όταν οι κινητοποιήσεις οργανώνονται από τα κάτω, γίνονται υπόθεση των ίδιων των εργαζομένων, έχουν επιτυχία. Θυμηθείτε τα παραδείγματα ξενοδοχείων της περιοχής μας που οι εργαζόμενοι οργάνωσαν τον αγώνα τους και πέτυχαν με την αποφασιστικότητά τους έστω και προσωρινές νίκες (Mira Mare, Filerimos, Sheraton, Cosmopolitan, Doreta).

Μην τσιμπάς στην αυταπάτη της αναμονής, ότι χρειάζεται πίστωση χρόνου και η κατάσταση θα εξομαλυνθεί, ότι η ζωή των εργαζομένων θα βελτιωθεί.

Μεγαλοξενοδόχοι, βιομήχανοι, εφοπλιστές και στη χώρα μας και σε όλη την Ευρώπη έχουν βάλει πλώρη να φτάσουν την τιμή της εργατικής στον πάτο, τώρα σε περίοδο κρίσης για να μας φορτώσουν την όποια χασούρα τους και αύριο σε περίοδο ανάπτυξης για να ανταγωνίζονται πάνω στις πλάτες μας τους μεγαλοεπιχειρηματίες άλλων χωρών.

Τίποτα άλλο πέρα από την οργανωμένη ταξική πάλη δεν μπορεί να ανατρέψει αυτό το σχεδιασμό. Γι αυτό ο λαός, οι εργαζόμενοι πρέπει να δείξουν το μπόι τους.

Στις 27 Ιούνη δίνουμε μαζικά απάντηση στην υποταγή, στη μοιρολατρία, σπάμε την τρομοκρατία. Με όπλα μας την ταξική ενότητα και αλληλεγγύη προχωράμε αποφασιστικά απαιτώντας Συλλογική Σύμβαση χωρίς μειώσεις μισθών και δικαιωμάτων.

Απαιτούμε:

  Να εξοφληθούν ΤΩΡΑ όλα τα δεδουλευμένα
  Επίδομα ανεργίας και θεώρηση των βιβλιαρίων όλων των ανέργων συναδέλφων μας χωρίς όρους και προϋποθέσεις
  Απαγόρευση της διακοπής νερού, ρεύματος, τηλεφώνου για όσο διαρκεί η κρίση

ΠΑΜΕ: Στάση εργασίας των εργαζομένων του ξενοδοχείου Grand Hotel


Δελτίο Τύπου

Οι εργαζόμενοι του ξενοδοχείου Grand Hotel του ομίλου Μήτση πραγματοποίησαν σήμερα 22 Ιούνη στάση εργασίας διαμαρτυρόμενοι για τη μη καταβολή των δεδουλευμένων τους επί σχεδόν τρεις μήνες, από την έναρξη δηλαδή της φετινής τουριστικής σαιζόν.

Χαρακτηριστικό της κατάστασης στην οποία έχουν περιέλθει οι εργαζόμενοι του συγκεκριμένου ξενοδοχείου είναι το γεγονός ότι πολλοί απειλούνται με έξωση από τα σπίτια τους ενώ μια συναδέλφισσα ζει τουλάχιστο 2 μήνες με το ρεύμα στο σπίτι της κομμένο, κάτι για το οποίο έγινε παρέμβαση στη ΔΕΗ από συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ και θα γίνει εκ νέου τη Δευτέρα.

Στο χώρο του ξενοδοχείου βρέθηκαν στελέχη του ΠΑΜΕ από τα χαράματα για να συμπαρασταθούν στους εργαζομένους. Η κινητοποίηση παρά τις απειλές, την τρομοκρατία και την οργανωμένη από τα διευθυντικά στελέχη απεργοσπασία, με μετακίνηση εργαζομένων από γειτονικά ξενοδοχεία του ομίλου, είχε μαζικό χαρακτήρα.

Η εργοδοσία εμφανίστηκε προκλητική εγκαλώντας τους εργαζόμενους ότι πλήττουν τον τουρισμό με τη στάση τους και αρνήθηκε να δεσμευθεί για οτιδήποτε  παραπέμποντας σε συνάντηση με άγνωστο περιεχόμενο την ερχόμενη Τρίτη 26 Ιούνη.

Μεγάλη ευθύνη έχει η ηγεσία της Ομοσπονδίας Ξενοδοχοϋπαλλήλων, του Εργατικού Κέντρου και του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ρόδου που πρότειναν στους εργαζόμενους να μπουν για δουλειά με άδεια χέρια, βγάζοντας στην ουσία την επιχείρηση από τη δύσκολη θέση.

Οι εργαζόμενοι του Grand Hotel αλλά και συνολικά οι ξενοδοχοϋπάλληλοι πρέπει να λάβουν πολύ σοβαρά υπόψη τους την εξέλιξη αυτή, η οποία είναι ενδεικτική της  στάσης του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού μέσα στο εργατικό κίνημα. Να μην τσιμπήσουν στην αυταπάτη της αναμονής και του κοινωνικοεταιρισμού που καλλιεργείται, ότι πρόκειται οι συνθήκες ζωής και δουλειάς των εργαζομένων να βελτιωθούν χωρίς αποφασιστική αναμέτρηση με το μεγάλο κεφάλαιο.

Βασική προτεραιότητα του εργατικού κινήματος το επόμενο διάστημα μαζί με την οργάνωση σε κάθε τόπο δουλειάς πρέπει να είναι η αλλαγή των συσχετισμών δύναμης σε Σωματεία, Ομοσπονδίες και Εργατικά Κέντρα μέσα από μαζικές διαδικασίες.

Να σταματήσουν να βάζουν φρένο στην ανάπτυξη του εργατικού - λαϊκού κινήματος οι συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες.

Στην απεργία της 27ης Ιούνη οι ξενοδοχοϋπάλληλοι να πυκνώσουν τις γραμμές του ΠΑΜΕ, την απεργιακή συγκέντρωση απέναντι από το Olympic στις 10.30 το πρωί.


22/6/2012

Γραμματεία Επισιτισμού - Τουρισμού Ρόδου του ΠΑΜΕ

Πέμπτη 21 Ιουνίου 2012

Η πλειοψηφία της Διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Ρόδου επιβεβαίωσε άλλη μια φορά το ρόλο της ως υπονομευτής των αγώνων των εργαζομένων.


Δελτίο Τύπου


Η πλειοψηφία της Διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Ρόδου επιβεβαίωσε άλλη μια φορά το ρόλο της ως υπονομευτής των αγώνων των εργαζομένων. Απέρριψε την πρόταση της ΔΕΑΣ (ΠΑΜΕ), που ήταν και αίτημα του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων για Παρροδιακή απεργία στις 27 Ιούνη, ημέρα που απεργεί ο μεγαλύτερος κλάδος του νησιού, οι ξενοδοχοϋπάλληλοι.

Με επιχειρήματα του τύπου: “Το να προκηρύξουμε απεργία αυτή την περίοδο στην ουσία βοηθά τους ξενοδόχους αφού δε θα έχει επιτυχία” και “να μην απαξιωθεί ο θεσμός” αρνήθηκαν να κάνουν την απεργία των ξενοδοχοϋπαλλήλων υπόθεση όλων των κλάδων των εργαζομένων του νησιού. Μάλιστα προσπαθώντας να “χρυσώσουν το χάπι” προγραμμάτισαν Γενικό Συμβούλιο του Εργατικού Κέντρου για το πως θα στηριχθεί η απεργία του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων τη Δευτέρα 25 Ιουνίου, δηλαδή μιάμιση μέρα πριν την απεργία!

Τα ψέματα τελείωσαν. Βασική προτεραιότητα του εργατικού κινήματος το επόμενο διάστημα πρέπει να είναι να  οργανώσει την πάλη των εργαζομένων σε κάθε τόπο δουλειάς και να βάλει στο περιθώριο τις συμβιβασμένες ηγεσίες αλλάζοντας τους συσχετισμούς με μαζικές διαδικασίες.

Η στάση της πλειοψηφίας της Διοίκησης του Εργατικού Κέντρου αλλά και της ηγεσίας του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων που απείχε από τη συνεδρίαση ΕΚΡ πρέπει να πεισμώσει τους ξενοδοχοϋπαλλήλους και με μαζική συμμετοχή στην απεργία να δώσουν απάντηση στα κελεύσματα για υποταγή.


21/6/2012

Δημοκρατική Ευρεία Αγωνιστική Συνεργασία (ΔΕΑΣ)

(Η παράταξη του ΠΑΜΕ στο Εργατικό Κέντρο)

Παρασκευή 15 Ιουνίου 2012

Η ΡΟΔΟΣ ΜΠΡΟΣΤΑ: Απάντηση στα όσα δήλωσε ο κ. Κουσουρνάς στην συνέντευξη τύπου που παραχώρησε


Ρόδος, 15 Ιουνίου 2012

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Aπάντηση στα όσα δήλωσε ο κ. Κουσουρνάς κατά την σημερινή συνέντευξη τύπου που παραχώρησε”

Στον δικό του κόσμο, πολλαπλώς εκτεθειμένος και εμφανώς αμήχανος ο κ. Κουσουρνάς επέλεξε για μία ακόμη φορά τον δρόμο της επίθεσης στην αντιπολίτευση για τα όσα αυτός και οι συνεργάτες του κακώς έκαναν, για όσα αυτός και οι συνεργάτες του δεν έκαναν ενώ έπρεπε, για όσα αυτός και οι συνεργάτες του “παρέλειψαν” και για όσα αυτός και οι συνεργάτες του προσπαθούν σήμερα να δικαιολογήσουν.

Χρησιμοποιώντας το νησί μας ως ασπίδα και τους κατοίκους της Ρόδου ως ομήρους, προσπάθησε σήμερα να μιλήσει για διαφάνεια, ήθος και καθαρότητα.

Ήρθε για μία ακόμη φορά δεύτερος.
Ήρθε για μία ακόμη φορά καθυστερημένος.
Ήρθε για μία ακόμη φορά πίσω από τις δικές μας εύλογες, εύστοχες και απολύτως τεκμηριωμένες παρεμβάσεις.
Ήρθε για μία ακόμη φορά να μιλήσει για διαφάνεια, ήθος και καθαρότητα μόνο αφού πρώτα επιμελώς απέδειξε στην πράξη πόσο αδιάφορα του είναι τα παραπάνω χαρακτηριστικά.

Πάνω από όλα όμως, ήρθε για μία ακόμη φορά να δείξει το πραγματικό του πρόσωπο και πόσο αυτό ενοχλείται από την αλήθεια.

Δεν αισθάνθηκε, ούτε προς στιγμή, την ανάγκη να απαντήσει επί της ουσίας και να δώσει κάποιες, έστω ελάχιστα πειστικές, απαντήσεις για τα όσα πρωτοφανή, περίεργα και ανεκδιήγητα έχει πράξει κατά την διαδικασία ανάθεσης ενός έργου με προϋπολογισμό 18.000.000,00 ευρώ.

Δεν δίστασε να δηλώσει ότι θα συνεχίσει να μας έχει καταδικασμένους να ζούμε σε ένα υποβαθμισμένο από τα σκουπίδια περιβάλλον, προφανώς για να μας τιμωρήσει γιατί προβάλουμε “αντίσταση” στα “σχέδια” του.
Δεν ντράπηκε να επιτεθεί με χαρακτηρισμούς.

Συνεχίζει να νομίζει ότι ο κόσμος δεν καταλαβαίνει και δεν ερμηνεύει αυτά που βλέπει.

Τελείως προβλέψιμα, διαφήμισε και σήμερα το μοναδικό επιχείρημα που επιδεικτικά περιφέρει και σε κάθε συνέντευξη του και δεν είναι άλλο από το : ΓΙΑ ΟΛΑ ΦΤΑΙΝΕ ΑΛΛΟΙ.

Δήλωση, που ενώ την κάνει για να “πλήξει”, ουσιαστικά οδηγεί στην εκ μέρους του ομολογία για το πόσο χαμηλά έχει τοποθετήσει τον πήχη και  πόσο ανήμπορος είναι να διοικήσει σωστά και αποτελεσματικά τον Δήμο.

Πέμπτη 14 Ιουνίου 2012

Υγειονομική βόμβα οι Φυλακές Πάτρας


ΕΡΩΤΗΣΗ                                   15-3-2012
Προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Υγειονομική βόμβα οι Φυλακές Πάτρας

Οι φυλακές  Πάτρας ‘φιλοξενούν’ δυόμισι  φορές περισσότερους κρατούμενους από όσους θα μπορούσαν σύμφωνα με τις βασικές προδιαγραφές του ελληνικού δικαίου και τους κανόνες διεθνών οργάνων, με αποτέλεσμα να διαβιούν σε απαράδεκτες συνθήκες. Οι κρατούμενοι είναι μοιρασμένοι σε κελιά και θαλάμους στους οποίους αντιστοιχούν περίπου 2-2,5 τ.μ. ελεύθερου χώρου, των κρεβατιών τους συμπεριλαμβανομένων. Οι κρατούμενοι καταγγέλλουν ότι υπάρχει έλλειψη στοιχειώδους καθαριότητας στους χώρους και  αφόρητη δυσωδία από μεγάλες ποσότητες σκουπιδιών, Οι κατσαρίδες και τα  ποντίκια είναι παντού και κοριοί ενδημούν στα κρεβάτια της φυλακής. Το προαύλιο δεν πλένεται ποτέ και δεν υπάρχουν κάδοι απορριμμάτων. Δεν υπάρχει καθόλου θέρμανση το χειμώνα ή  ψύξη το καλοκαίρι και είναι παντελής η έλλειψη ζεστού νερού.  Δεν υπάρχει εξαερισμός. Το νερό στα κελιά δεν είναι πόσιμο και  οι κρατούμενοι αναγκάζονται να αγοράζουν το νερό που πίνουν. Η τροφή είναι μειωμένη  και πολλές φορές σε αποσύνθεση. Επίσης δεν  υπάρχει διαχωρισμός τοξικομανών και  μη τοξικομανών κρατουμένων, δεν λειτουργεί κανένα πρόγραμμα εκμάθησης ή σεμινάριο ή σχολείο δεύτερης ευκαιρίας, δεν υπάρχει καμία δυνατότητα άθλησης και ψυχαγωγίας και είναι πλημμελής η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη με πολύ σπάνιες επισκέψεις γιατρού και  ποτέ οδοντιάτρου.

Επειδή οι κρατούμενοι στις φυλακές Πάτρας κρατούνται σε συνθήκες που δεν  πληρούν τις προδιαγραφές που θέτουν οι διεθνείς και εθνικοί κανόνες και κανονισμοί
Επειδή η κράτησή τους στις προαναφερθείσες συνθήκες τους βάζει  σε σοβαρούς κινδύνους για την υγεία τους και  επιπλέον αποτελεί βασανισμό   

Ερωτάται ο κ. Υπουργός

Ποια μέτρα θα πάρει για την άμεση αντιμετώπιση των συνθηκών κράτησης στις Φυλακές Πάτρας οι οποίες τις έχουν καταστήσει υγειονομική βόμβα και τόπο βασανισμού των κρατουμένων;

                                                                                 Ο ερωτών βουλευτής

                                                                               Τάσος  Κουράκης

Οι θέσεις του «Οικολογικού Χρέους» στη θεματική συνέλευση του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ για το περιβάλλον και την ποιότητα ζωής.

Εθελοντές της Ομάδας «Οικολογικό Χρέος»,
Μιχάλης Μπούργος
Είμαστε εθελοντές της Ομάδας «Οικολογικό Χρέος», που αποτελούμε ενεργό κομμάτι της «Πρωτοβουλίας Πολιτών για τη συγκρότηση Επιτροπής Λογιστικού Ελέγχου επί του Ελληνικού Χρέους», γνωστότερης ως «ΕΛΕ».
Στην ομάδα αυτή συναντηθήκαμε πολίτες που έχουν δραστηριοποιηθεί ενεργά, όλα τα προηγούμενα χρόνια, στο οικολογικό κίνημα. Μέσα από τοπικές δράσεις. Για να προστατέψουμε το περιβάλλον, πράσινο, ελεύθερο και κτισμένο, αλλά και την ποιότητα της ζωή μας! Στις γειτονιές μας, αλλά και σε περιοχές με ευρύτερη σημασία.
Στην ΕΛΕ, μετά την πολύμηνη ενασχόλησή μας με τις «κρίσεις-χρέους» και τα παγκόσμια ζόμπι –αυτά που χαριτωμένα αποκαλούν Ευρωπαϊκή Τράπεζα και ΔΝΤ- διαπιστώσαμε με τρόμο ότι τα αποτελέσματα στο περιβάλλον που περιμένουμε και από αυτή την κρίση χρέους θα είναι ισομεγέθη με τις επιπτώσεις σε οικονομία και κοινωνία!
Για το λόγο αυτό και βροντοφωνάζουμε ΟΧΙ στις πολιτικές των μνημονίων, αγωνιζόμαστε με όλες μας τις δυνάμεις για την κατάργησή τους, όπως και για την κατάργηση του συνόλου των εφαρμοστικών νόμων που τα συνοδεύουν. Συντασσόμαστε μαζί σας για να τα ανατρέψουμε!
Ήδη, η επίθεση στο περιβάλλον δεν είναι ένας κίνδυνος που έρχεται από το μέλλον. Αρχίζει να λαμβάνει πλέον συγκεκριμένη σάρκα και οστά.
Ναυαρχίδα της επίθεσης αυτής αξιολογούμε ότι είναι το σχέδιο «Ήλιος» και το συνολικό μοντέλο για τη στρατηγική στην ενέργεια που προωθούνε: μεγάλης κλίμακας ΑΠΕ, απαρχαιωμένες γερμανικές τεχνολογίες, απαξίωση της ΔΕΗ, συγκρούσεις με τις άλλες χρήσεις και με τις τοπικές κοινωνίες.
Ταυτόχρονα με τον παραλογισμό στα θέματα της ενέργειας, προτεραιότητά τους και η «δωρεάν παραχώρηση» στους δανειστές μας της δημόσιας περιουσίας, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα το «Ελληνικό». Ελεύθεροι χώροι στις πόλεις, πάρκα, παραλίες, θάλασσες, δάση, χωράφια, βοσκοτόπια, θυσιάζονται στην επιλογή τους για να διασωθούν οι τραπεζίτες! Μαζί με τη δημόσια περιουσία κάνουν φυσικά δώρο και την ιδιωτική!
Ο ορυκτός μας πλούτος παραδίδεται και αυτός σε ντόπια και ξένα συμφέροντα, απαξιώνοντας την ίδια τη ζωή των τοπικών κοινωνιών. Με τι αντίτιμο; Πολύ μικρότερο από αυτό που θα άφηνε ένα δίκτυο μικρομεσαίων αγροτοτουριστικών μονάδων αν του επέτρεπαν να λειτουργήσει πάνω από ένα κοίτασμα.
Οι πόλεις μας αλλάζουν μορφή, ανοίγεται ο δρόμος για τις «παραγκουπόλεις» που οι ξένοι σύμβουλοί τους οραματίζονται!
Ξεκάθαρη και η απαξίωση και μη επαρκής υποστήριξη των μεταφορών και των μετακινήσεων μέσω φιλικών προς το περιβάλλον μέσων, με ιδιαίτερο παράδειγμα την περίπτωση του σιδηρόδρομου.
Και δεν έχουμε μόνο αυτά.
Είναι κεντρική μας επιλογή στην ομάδα «Οικολογικό Χρέος», όπως και στο σύνολο της ΕΛΕ: θα διακρίνουμε τι ετοιμάζουν για μας, χωρίς εμάς.
Μελετάμε τα χαρακτηριστικά των επιλογών τους, τεκμηριώνουμε αυτά που κρύβονται πίσω από τις προθέσεις που μας ανακοινώνουν, βρίσκουμε τις διασυνδέσεις τους με άλλες «κρίσεις-χρέους», σε τόπους μακρινούς και εποχές διαφορετικές.
Γινόμαστε εξωστρεφείς, μιλάμε με συντρόφους και συναγωνιστές από άλλες γωνιές του πλανήτη, μαθαίνουμε, μαθαίνουν και αυτοί από μας, γινόμαστε ένα παγκόσμιο δίκτυο!
Διερευνούμε συνεχώς την κρίση και προτείνουμε συγκεκριμένες λύσεις για να βγούμε από αυτήν!
Συμφωνούμε στην αρχική προσέγγιση του προγράμματός σας για το περιβάλλον και την οικολογία!
Θα συμπορευτούμε μαζί σας και θα αγωνιστούμε συντροφιά, ώστε ο λαός να δώσει την εντολή, το πρόγραμμα αυτό να περάσει στο δεύτερο επίπεδο του σχεδιασμού και να το δούμε να υλοποιείται!
Αλλά τα καλύτερα προγράμματα, οι αγαθότερες προθέσεις, συχνά χάνουν το δρόμο τους στην εφαρμογή, αν προσπαθήσουμε να τα κάνουμε πραγματικότητα χωρίς το λαό, μακριά από το λαό!
Αυτό είναι το ζητούμενο μίας σύγχρονης διακυβέρνησης, κοινωνικά δίκαιης και με αριστερό προσανατολισμό: ο έλεγχος της βάσης, η παρουσία της κοινωνίας στη λήψη των αποφάσεων, η παρακολούθηση των απλών πολιτών της διαδικασίας υλοποίησης των επιλογών.
Μιλάμε για τον κοινωνικό έλεγχο!
Ναι, μόνο με τον κοινωνικό έλεγχο μπορούμε να ελπίζουμε σε ένα καλύτερο αύριο, σε ένα περιβάλλον φιλικότερο για τον άνθρωπο, σε έναν άνθρωπο αρμονικά ενταγμένο στο περιβάλλον του!
Αυτό είναι το ζητούμενο, αυτό είναι και το πρόσταγμα, αυτή είναι και η επιλογή …
Ας το ακολουθήσουμε … για να αρχίσουμε ξανά να ελπίζουμε …

* Το κείμενο αυτό συναποφασίστηκε από όσους βρεθήκαμε μαζί στη θεματική συνέλευση της 6/12/2012
  

ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙΤΕ ΤΙΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ

ΡΟΔΟΣυλλέκτης: http://rokar-rokar.blogspot.gr

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: http://rouvim.blogspot.com/

ΚΡΗΤΗΝΙΑ: http://www.kritinia.gr/

ΙΣΤΡΙΟΣ: http://istrio.blogspot.com/

ΣΟΡΩΝΗ: http://www.ampernalli.gr/

ΕΚΟΦΙΛΜ: http://www.ecofilms.gr/

ΡΟΔΟΣυλλέκτης: http://www.rodosillektis.com/

Η Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Ρόδου: http://opsrodou.gr/

ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ: http://www.hamogelo.gr

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ: http://www.pnai.gov.gr

ΔΗΜΟΣ ΡΟΔΟΥ: http://www.rodos.gr/el/