Email.

Το Email μας...
r.telxinas@yahoo.gr

Πέμπτη 29 Μαΐου 2014

Από την τοποθέτηση στην Δ.Ε. του ΤΕΕ Δωδ/σου για το νομοσχέδιο: «Οριοθέτηση, διαχείριση και προστασία αιγιαλού και παραλίας»

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ
Από την τοποθέτηση στην Δ.Ε. του ΤΕΕ Δωδ/σου για το νομοσχέδιο: «Οριοθέτηση, διαχείριση και προστασία αιγιαλού και παραλίας»
Το κατάπτυστο νομοσχέδιο που ιδιωτικοποιεί τον αιγιαλό, την παραλία, τη θάλασσα, τον πυθμένα της θάλασσας, τις παρόχθιες εκτάσεις των ποταμών , των λιμνών ακόμα και των τεχνικών λιμνών, πρέπει να αποσυρθεί οριστικά και αμετάκλητα και παράλληλα να καταργηθούν όλοι οι νόμοι που οδηγούν στην άμεση ή έμμεση ιδιωτικοποίηση των κοινωνικών αυτών αγαθών.
Το νομοσχέδιο αυτό έρχεται σε συνέχεια μιας σειράς νομοθετημάτων όπως:
H «Απλούστευση αδειοδότησης για την άσκηση οικονομικής δραστηριότητας και άλλες διατάξεις»
To Μεσοπρόθεσμο πλαίσιο δημοσιονομικής προσαρμογής με τις γενικότερες διατάξεις αλλά και τις ειδικές για τις ιδιωτικοποιήσεις αεροδρομίων , λιμανιών , μαρίνων, όλων των παραλιακών φιλέτων, περιοχών natura  κλπ
To Χωροταξικό για τον τουρισμό
H Απλούστευση διαδικασιών για την ενίσχυση της τουριστικής επιχειρηματικότητας, αναδιάρθρωση του ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού και λοιπές διατάξεις.
Έρχεται να δώσει «γη και ύδωρ» στους επιχειρηματικούς ομίλους για την κερδοφόρα δραστηριότητά τους σε βάρος, των λαϊκών αναγκών και των λαϊκών δικαιωμάτων, σε βάρος του περιβάλλοντος.
Βρίσκεται στην ίδια κατεύθυνση της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης «Ευρώπη  2020», η οποία υιοθετήθηκε πλήρως από την πλειοψηφία του Περιφερειακού Συμβουλίου Νότιου Αιγαίου με τον στρατηγικό σχεδιασμό της περιφέρειας 2014-2020.  
Τα  νομοθετήματα αυτά δεν είναι σημερινά και απόρροια των μνημονίων. Τα μνημόνια ήρθαν σε περίοδο καπιταλιστικής κρίσης,  να επιταχύνουν τις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις, οι οποίες είχαν δρομολογηθεί από την συνθήκη του Μάαστριχτ, με κύριο στόχο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου.
Για τον αιγιαλό επιγραμματικά αναφέρουμε:
Το νόμο  2971/2001 ο οποίος υπογράφηκε  από 10 κορυφαίους υπουργούς της τότε κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ. Στην ουσία πρόκειται για το νόμο εκείνον που άνοιξε τον «ασκό του Αιόλου» για την τσιμεντοποίηση αιγιαλών και παραλιών, την αποκλειστική του χρήση  από το μεγάλο κεφάλαιο.
Το νόμο 3105/2003 ο οποίος επίσης υπογράφηκε από 10 υπουργούς της τότε κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ. Ο νόμος αυτός, επιτρέπει στην Εταιρεία Τουριστικά Ακίνητα ΑΕ να αίρει την προστασία μεγάλων τμημάτων του αιγιαλού και των παραλιών γύρω από τουριστικές μονάδες του ΕΟΤ και να τις παραχωρεί στο ιδιωτικό κεφάλαιο.
Το νόμο 3342/2005, για την αξιοποίηση των Ολυμπιακών Ακινήτων. Η  κυβέρνηση της ΝΔ - μέσω δέκα κορυφαίων της  υπουργών που υπογράφουν τον εν λόγω νόμο - πατάει σε προηγούμενους νόμους του ΠΑΣΟΚ και ξεδιπλώνει ένα ασύλληπτο όργιο υπερκερδών και κερδοσκοπίας κατά μήκος της παραλίας.
Επίσης την ίδια στιγμή που ανεβαίνει ένα κίνημα αντίδρασης στον νέο νομοσχέδιο, η συγκυβέρνηση Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ, περνά από την βουλή το νόμο 4262/2014, όπου θεσμοθετείται η απ΄ευθείας παραχώρηση του αιγιαλού και της παραλίας (άρθρο 18 παρ. 5) και  το εμπράγματο δικαίωμα του Οργανωμένου Υποδοχέα Δραστηριοτήτων (παρ. 7).
Όλα τα παραπάνω αποδεικνύουν μια διαχρονική συστηματική εφαρμογή των αποφάσεων της Ε.Ε. και των Ελληνικών κυβερνήσεων στα πλαίσια της ανταγωνιστικότητας, για την δημιουργία των προϋποθέσεων κερδοφόρων δραστηριοτήτων των επιχειρηματικών ομίλων, με εμπορευματοποίηση και του τελευταίου κοινωνικού αγαθού, για την μεγιστοποίηση των κερδών τους.
Αποδεικνύουν επίσης ότι στον καπιταλισμό το νερό, οι παραλίες, η θάλασσα, ο αέρας αντιμετωπίζονται σαν εμπορεύματα προς  επιχειρηματική εκμετάλλευση από το κεφάλαιο για το κέρδος.
Με δεδομένη την παραχώρηση στο ΤΑΙΠΕΔ, όλου του Ανατολικού Παραλιακού μετώπου, Πηγές Καλλιθέας , Golf Αφάντου, Τσαμπίκα, Σφουγγάρια, Κάλαθο, Γλύστρα στη Λάρδο, Παραλία Ασκληπειόυ, Πρασονήσι, στο βαθμό που εφαρμοστούν τα προβλεπόμενα από το νομοσχέδιο για τον αιγιαλό, τότε η λαϊκή οικογένεια δεν θα βρίσκει παραλία για τα παιδιά της.
Επιβάλλεται να γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες ώστε να δυναμώσει ο αγώνας μας ενάντια στις πολιτικές που αντιστρατεύονται τα συμφέροντά μας, για μια άλλη προοπτική στην κατεύθυνση της εξυπηρέτησης των λαϊκών αναγκών.
………………………………………………………………………………………..
Ρόδος 26-5-2014

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙΤΕ ΤΙΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ

ΡΟΔΟΣυλλέκτης: http://rokar-rokar.blogspot.gr

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: http://rouvim.blogspot.com/

ΚΡΗΤΗΝΙΑ: http://www.kritinia.gr/

ΙΣΤΡΙΟΣ: http://istrio.blogspot.com/

ΣΟΡΩΝΗ: http://www.ampernalli.gr/

ΕΚΟΦΙΛΜ: http://www.ecofilms.gr/

ΡΟΔΟΣυλλέκτης: http://www.rodosillektis.com/

Η Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Ρόδου: http://opsrodou.gr/

ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ: http://www.hamogelo.gr

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ: http://www.pnai.gov.gr

ΔΗΜΟΣ ΡΟΔΟΥ: http://www.rodos.gr/el/