Email.

Το Email μας...
r.telxinas@yahoo.gr

Παρασκευή 6 Μαρτίου 2015

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ

Λαϊκή Συσπείρωση ΡΟΔΟΥ
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αρκετά δημοσιεύματα κυκλοφορούν τελευταία σχετικά με την υποψηφιότητα της Ρόδου για τον τίτλο της «Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης». Η συμμετοχή του αντιδημάρχου Ρόδου κου Χατζηιωάννου  σε ημερίδα του υπουργείου πολιτισμού  με περιεχόμενο την δημιουργία φακέλου για διεκδίκηση του τίτλου και οι μετέπειτα δηλώσεις του επιβεβαιώνουν  τα δημοσιεύματα.
 Η όλη στόχευση περιβάλλεται από διάφορα επιχειρήματα με κυρίαρχο ότι είναι μεγάλη ευκαιρία για τον τόπο στον τομέα της προβολής και της χρηματοδότησης.
Προβολής και χρηματοδότησης για ποιόν; Μα φυσικά για το ξενοδοχειακό κεφάλαιο και γενικότερα τους επιχειρηματικούς ομίλους, οι οποίοι δραστηριοποιούνται στη περιοχή αλλά και αυτούς που θα συμμετέχουν στα διάφορα στάδια των εκδηλώσεων. Ένα πάρτι για τις ΜΚΟ και τις εθελοντικές ομάδες.
 Πόση σχέση έχει όμως αυτός ο θεσμός με τις πραγματικές ανάγκες του λαού για δημιουργική έκφραση και πρόσβαση στον πολιτισμό;
Λαμβάνοντας υπόψιν την ίδια την πολιτική της ΕΕ για τον πολιτισμό, της εμπορευματοποίησης και της ενίσχυσης των ομίλων που ασχολούνται με τα θεάματα, η απάντηση που μπορούμε να δώσουμε είναι πως τίποτα δεν έχει να κερδίσει ο λαός από αυτόν τον «τίτλο».
Πολιτισμός δεν είναι ένα άθροισμα εκδηλώσεων, συναυλιών και θεαμάτων προς μαζική κατανάλωση. Πολιτισμός είναι η καλλιέργεια των αξιών της ειρήνης, της αλληλεγγύης, της συλλογικότητας, είναι η δυνατότητα για δημιουργική έκφραση μέσα από δημόσιες δομές που απλώνονται σε κάθε γειτονιά και είναι ανοιχτές για όλους και ιδιαίτερα στους νέους.
Η «Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης» δεν έχει καμία σχέση με αυτόν τον πολιτισμό. Αντίθετα είναι ένα μέσο για να αυξήσουν τα κέρδη τους οι επιχειρηματικοί όμιλοι. Αυτό άλλωστε έχει δείξει και η εμπειρία από τη Θεσσαλονίκη, Πολιτιστική Πρωτεύουσα 1997, όπου  τη σφραγίδα των εκδηλώσεων έβαλαν οι νόμοι της αγοράς, ο πολιτισμός των χορηγών και των μεγάλων κατασκευαστικών εταιριών, με ένα πολυδάπανο πρόγραμμα, δημιούργημα των διάφορων ελληνικών και ξένων καλλιτεχνικών γραφείων, των ατζέντηδων και των χορηγών, που με το αζημίωτο κυριαρχούν στο χώρο του πολιτισμού, περιθωριοποιώντας και απωθώντας ό,τι προοδευτικό και δημιουργικό υπάρχει στον τόπο μας.
Η Λαϊκή Συσπείρωση τονίζει ότι η δημοτική αρχή οφείλει να συμβάλει στην πολιτιστική ανάπτυξη του τόπου προς το συμφέρον των λαϊκών στρωμάτων και όχι του κεφαλαίου. Χρειάζονται υποδομές, στήριξη των πολιτιστικών φορέων και συλλόγων, ανάδειξη της ερασιτεχνικής δημιουργίας, συμβολή στην καλλιτεχνική εκπαίδευση των νέων. Όλα αυτά όμως είναι πολύ μακριά από την πολιτική που μετατρέπει τον πολιτισμό σε πεδίο κερδοφορίας των χορηγών.
Ο λαός ο ίδιος πρέπει με την πάλη του να διεκδικήσει τον πολιτισμό που έχει ανάγκη.

Ρόδος 5-3-2015

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙΤΕ ΤΙΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ

ΡΟΔΟΣυλλέκτης: http://rokar-rokar.blogspot.gr

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: http://rouvim.blogspot.com/

ΚΡΗΤΗΝΙΑ: http://www.kritinia.gr/

ΙΣΤΡΙΟΣ: http://istrio.blogspot.com/

ΣΟΡΩΝΗ: http://www.ampernalli.gr/

ΕΚΟΦΙΛΜ: http://www.ecofilms.gr/

ΡΟΔΟΣυλλέκτης: http://www.rodosillektis.com/

Η Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Ρόδου: http://opsrodou.gr/

ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ: http://www.hamogelo.gr

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ: http://www.pnai.gov.gr

ΔΗΜΟΣ ΡΟΔΟΥ: http://www.rodos.gr/el/