Email.

Το Email μας...
r.telxinas@yahoo.gr

Παρασκευή 17 Απριλίου 2015

Συνάντηση Πατούλη-Νικητιάδη για το τέλος διανυκτέρευσης- άφιξης

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Συνάντηση Πατούλη-Νικητιάδη για το τέλος διανυκτέρευσης- άφιξης
Και επιστολή του κ. Νικητιάδη προς τους Δημάρχους της Περιφέρειας του Νοτίου Αιγαίου
Συνάντηση μεταξύ του Προέδρου της Ένωσης Δήμων Ελλάδας και Δημάρχου Αμαρουσίου, κ. Πατούλη, με τον τ. Υφυπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού, Γιώργο Νικητιάδη, πραγματοποιήθηκε σήμερα (Παρασκευή) στα γραφεία της Κ.Ε.Δ.Ε., προκειμένου ο κ. Νικητιάδης να αναλύσει στον Πρόεδρο των Δημάρχων της χώρας τα επιχειρήματα ως προς τα πλεονεκτήματα της καθιέρωσης τέλους διανυκτέρευσης ή άφιξης, ώστε να ενισχυθούν οικονομικώς οι Δήμοι της χώρας στην προοπτική της τουριστικής τους ανάπτυξης.
Ο κ. Νκητιάδης ζήτησε από τον κ. Πατούλη να θέσει το θέμα στο προσεχές Συνέδριο των Δήμων της χώρας, ενώ του τόνισε ότι θα υπάρξει αντίστοιχη πρόταση και από την Περιφερειακή Ένωση Δήμων Νοτίου Αιγαίου.
Ο κ. Πατούλης αποδέχθηκε την εισήγηση του τ. Υφυπουργού, την οποία χαρακτήρισε θετικότατη και αναγκαία, και υποσχέθηκε ότι θα αναλάβει ο ίδιος να προωθήσει το θέμα τόσο στο προσυνέδριο των Περιφερειακών Ενώσεων Δήμων Βορείου και Νοτίου Αιγαίου την προσεχή Δευτέρα που γίνεται υπό την αιγίδα της Κ.Ε.Δ.Ε., όσο και στο συνέδριο της Κ.Ε.Δ.Ε..
Ο τ. Υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, την ίδια μέρα απέστειλε επιστολή προς όλους τους Δημάρχους της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, στην οποία ζητά την κινητοποίησή τους για την υλοποίηση της πρότασής του να υπάρξει Νομοθετική Διάταξη από το Εθνικό Κοινοβούλιο, που θα καθιερώνει την είσπραξη τέλους διανυκτέρευσης ή άφιξης, απευθείας και υπέρ των Δήμων της χώρας.
Η επιστολή του κ. Νικητιάδη προς τους Δημάρχους της Περιφέρειας του Νοτίου Αιγαίου, έχει ως εξής:
                                                                                                           Αθήνα, 17/04/2015
            Αγαπητέ Δήμαρχε ,
Επικοινωνώ μαζί σου προκειμένου να σε καταστήσω κοινωνό της πρωτοβουλίας που έχω αναλάβει , με σκοπό την καθιέρωση τέλους διανυκτέρευσης ή άφιξης για κάθε επισκέπτη - τουρίστα , που διέρχεται από κάθε τουριστικό προορισμό για μία ή περισσότερες ημέρες για διακοπές ή για επαγγελματικούς λόγους.
            Τις σκέψεις μου για το θέμα αυτό έχω μεταφέρει με επιστολή μου στον Πρόεδρο της Ένωσης Δήμων Ελλάδας κ Πατούλη, ο οποίος καταρχήν ανταποκρίθηκε θετικά και πιστεύω ότι , θα προωθήσει το ζήτημα στο βαθμό που απαιτείται και η ψήφιση σχετικής νομοθετικής διάταξης από το Εθνικό Κοινοβούλιο.
            Αγαπητέ Δήμαρχε , γνωρίζεις περισσότερο απ’ όλους υποθέτω , τις τεράστιες οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο Δήμος σου, όπως και κάθε Δήμος, προκειμένου να καταρτίσει αναπτυξιακό σχέδιο για τον τουρισμό και να αναλάβει τις απαραίτητες δράσεις υλοποίησης του. Η μεγάλη οικονομική δυσπραγία μετά από την δραματική μείωση του τέλους παρεπιδημούντων , η αδυναμία του κράτους να βοηθήσει με τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους και στη Δωδεκάνησο η κατάργηση του ΔΗΦΟΔΩ,  έχουν φέρει τους δήμους μας σε πλήρη απόγνωση.
Το ειδικό τέλος που προτείνω να εισπράττεται απ’ ευθείας από τους Δήμους και όχι μέσω του κράτους , θεωρώ ότι θα αποτελέσει μικρό μεν, αλλά σημαντικό μέρος της λύσης του προβλήματος που αντιμετωπίζουν οι Δήμοι , για να ασκήσουν την ειδική τουριστική πολιτική που απαιτείται ώστε ο καθένας να αναδείξει την ξεχωριστή του ταυτότητα.
            Ο τρόπος που μπορεί να εισπράττεται από τους Δήμους το τέλος αυτό και το αν τελικώς θα υπολογίζεται με βάση τις διανυκτερεύσεις ή αφίξεις , είναι ζήτημα που θεωρώ βέβαιο ότι μπορεί να επιλυθεί από μια επιτροπή που θα ορίσει η Κεντρική Ένωση Δήμων η οποία και θα αναλάβει την προώθηση του θέματος για την σχετική νομοθετική ρύθμιση που προφανώς θα απαιτηθεί . Είμαι βέβαιος ωστόσο, ότι δεν θα υπάρξουν δυσκολίες στην εξεύρεση συγκεκριμένης πρότασης , αφού αντίστοιχο τέλος εισπράττεται από μεγάλους Ευρωπαϊκούς Δήμους όπως αυτός της Ρώμης και του Άμστερνταμ.
            Αγαπητέ Δήμαρχε, αντίστοιχη επιστολή με την παρούσα έχω αποστείλει σε όλους τους δημάρχους του Νοτίου Αιγαίου , το δε θέμα είχα την ευκαιρία να συζητήσω κατ΄ιδίαν με τους Δημάρχους της Ρόδου, της Κω, της Καλύμνου , της Σύμης και της Νισύρου , οι οποίοι το στηρίζουν χωρίς καμία επιφύλαξη.
            Αγαπητέ Δήμαρχε, η ενασχόληση μου για πάρα πολλά χρόνια με τον τουρισμό και η εμπειρία που απέκτησα με την ιδιότητα του Υφυπουργού Πολιτισμού -Τουρισμού , με οδηγούν στο συμπέρασμα ότι, ανεξαρτήτως του στρατηγικού σχεδίου για τον τουρισμό που όφειλε να έχει η χώρα ,  αντίστοιχο σχέδιο αποτελεί όρο και για κάθε τοπικό τουριστικό  προορισμό χωριστά. Στρατηγικό ωστόσο σχέδιο, ούτε μπορεί να καταρτιστεί , ούτε πολύ περισσότερο μπορεί να υλοποιηθεί χωρίς πόρους. Το τέλος που προτείνω είμαι βέβαιος ότι θα βοηθήσει με την καθιέρωσή του σε σημαντικό βαθμό στην επίλυση του προβλήματος.
            Ευελπιστώντας ότι το θέμα αυτό θα αποτελέσει πρόταση, τόσο στην συνέλευση της ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου στην οποία συμμετέχεις, όσο και της ΚΕΔ.
Διατελώ με φιλία και εκτίμηση,
Γιώργος Ν. Νικητιάδης
τ. Υφυπουργός Πολιτισμού-Τουρισμού


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙΤΕ ΤΙΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ

ΡΟΔΟΣυλλέκτης: http://rokar-rokar.blogspot.gr

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: http://rouvim.blogspot.com/

ΚΡΗΤΗΝΙΑ: http://www.kritinia.gr/

ΙΣΤΡΙΟΣ: http://istrio.blogspot.com/

ΣΟΡΩΝΗ: http://www.ampernalli.gr/

ΕΚΟΦΙΛΜ: http://www.ecofilms.gr/

ΡΟΔΟΣυλλέκτης: http://www.rodosillektis.com/

Η Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Ρόδου: http://opsrodou.gr/

ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ: http://www.hamogelo.gr

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ: http://www.pnai.gov.gr

ΔΗΜΟΣ ΡΟΔΟΥ: http://www.rodos.gr/el/