Email.

Το Email μας...
r.telxinas@yahoo.gr

Πέμπτη 7 Μαΐου 2015

8 Μαΐου 1945. 70 χρόνια από σήμερα, η ημέρα που το Βερολίνο έπεφτε στα χέρια του Κόκκινου Στρατού

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
ΤΟΜΕΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Ν.ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Για την 8η Μαΐου 1945
8 Μαΐου 1945. 70 χρόνια από σήμερα ,την ίδια μέρα που το Βερολίνο έπεφτε στα χέρια του Κόκκινου Στρατού, ο Γερμανός διοικητής Βάγκνερ συνομολογούσε την παράδοση των γερμανικών στρατευμάτων της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, με τον Αγγλο στρατηγό Μόφατ, στη Σύμη.
Η παράδοση της Δωδεκανήσου από τους Γερμανούς κατακτητές στους νέους κατακτητές, τους Άγγλους, ήταν προσυμφωνημένη μεταξύ της ναζιστικής Γερμανίας και της Βρετανίας, η οποία εκπονούσε δόλια σχέδια για κατάληψη των Δωδεκανήσων από την Τουρκία .
Οι ελπίδες των Δωδεκανησίων για λευτεριά διαψεύστηκαν γρήγορα , αφού οι Άγγλοι όχι μόνο διατήρησαν και εφάρμοσαν σκληρά την ιταλική φασιστική νομοθεσία, αλλά συμπλήρωναν τα κενά της, διαιωνίζοντας τα βάσανα του Δωδεκανησιακού λαού. Με την καινούρια κατοχή, ο λαός μας διαπίστωσε πως και το ζήτημα της ένωσης δεν ήταν λυμένο.
Μπήκε έτσι το ζήτημα ίδρυσης μιας παλλαϊκής οργάνωσης, που θα οργάνωνε και καθοδηγούσε  τον δωδεκανησιακό λαό για την άμεση και οριστική ένωσή του με  την  Ελλάδα.  Έτσι γεννήθηκε, στα τέλη του 1945 με αρχές του 1946, το Εθνικό Μέτωπο Πανδωδεκανησιακής Απελευθέρωσης (ΕΜΠΑ). Πρωτεργάτης και αιμοδότης του ΕΜΠΑ, με πρωτοπόρους πολλούς Δωδεκανήσιους κομμουνιστές αγωνιστές, ήταν το ΚΚΕ. Τον τίμιο αγώνα του ΕΜΠΑ, για την απελευθέρωση των Δωδεκανήσων από την Αγγλία και την ένωση με την Ελλάδα, τον αγκάλιασαν πολλοί αγωνιστές Δωδεκανήσιοι. Δούλεψε με όλες του τις δυνάμεις για τη σωματειακή οργάνωση του λαού και παρά την αντίδραση των Άγγλων πέτυχε την αναγνώριση πολλών εργατικών και επαγγελματικών σωματείων. Γι' αυτή τη δράση, το ΕΜΠΑ δέχτηκε πολλές φορές τα χτυπήματα των Άγγλων καταχτητών και τη συγκεντρωμένη προσπάθεια για τη διάλυσή του και σύλληψη των στελεχών του.
Ο ρόλος που έπαιξε για την απελευθέρωση της Δωδεκανήσου, οι αγώνες και οι θυσίες των αγωνιστών που συμμετείχαν σ' αυτό, συνετέλεσαν, ώστε στις  31 Μάρτη 1947 στη Ρόδο, οι Αγγλοι  να παραδώσουν  τα νησιά στον Έλληνα ναύαρχο Ιωαννίδη, ο οποίος εγκαταστάθηκε σαν στρατιωτικός διοικητής.
 Με την εγκατάσταση της Ελληνικής Στρατιωτικής Διοίκησης στη Ρόδο, το 1947, ήρθε και η νοοτροπία του μεταδεκεμβριανού κράτους και το ΕΜΠΑ τέθηκε σε διωγμό. Τα στελέχη του Παρασκευάς Φουντουραδάκης, Μανώλης Παπαναστασίου, Πάνος Μιχαηλίδης, Γιώργος Βεργωτής και Νικήτας Γιαννικάκης καταδικάστηκαν σε βαριές ποινές για εσχάτη προδοσία και άλλοι πήραν το δρόμο της εξορίας, μέχρι περίπου το 1960.
Ο αγώνας αυτός δείχνει ότι, όταν ο λαός αγωνίζεται κάτω από τη σημαία του δικού του δίκιου έχει κατακτήσεις. Στις σημερινές συνθήκες, αποτελεί παράδειγμα για τον δρόμο που πρέπει να τραβήξει ο λαός για ν’απαλλαγεί από τη φτώχεια, την ανεργία, τα μνημόνια, την αφαίρεση των δικαιωμάτων του. Και τότε και τώρα οι ιμπεριαλιστές μοιράζουν τον κόσμο και τον πλούτο του, ανάλογα με τα συμφέροντά τους.
Τώρα λοιπόν, πρέπει να οργανωθεί η πάλη του λαού, η λαϊκή αντεπίθεση που θα στοχεύει τον πραγματικό αντίπαλο, δηλαδή το κεφάλαιο, την ΕΕ και τις κυβερνήσεις που την υπηρετούν.

Ρόδος 7/05/2015

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙΤΕ ΤΙΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ

ΡΟΔΟΣυλλέκτης: http://rokar-rokar.blogspot.gr

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: http://rouvim.blogspot.com/

ΚΡΗΤΗΝΙΑ: http://www.kritinia.gr/

ΙΣΤΡΙΟΣ: http://istrio.blogspot.com/

ΣΟΡΩΝΗ: http://www.ampernalli.gr/

ΕΚΟΦΙΛΜ: http://www.ecofilms.gr/

ΡΟΔΟΣυλλέκτης: http://www.rodosillektis.com/

Η Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Ρόδου: http://opsrodou.gr/

ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ: http://www.hamogelo.gr

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ: http://www.pnai.gov.gr

ΔΗΜΟΣ ΡΟΔΟΥ: http://www.rodos.gr/el/