Email.

Το Email μας...
r.telxinas@yahoo.gr

Τρίτη 26 Μαΐου 2015

Ψήφισμα των εργαζόμενων και των αλληλέγγυων της ΕΡΑ στα Τρίκαλα

Δύο (2) χρόνια μετά την πραξικοπηματική απόφαση της κυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου να ρίξει «μαύρο» στην ΕΡΤ, οι εργαζόμενοι που απολύθηκαν εν μία νυκτί αλλά και χιλιάδες λαού έδωσαν αγώνα ενάντια στην πολιτική του κοινοβουλευτικού ολοκληρωτισμού, των μαζικών απολύσεων, και της επέλασης ενός άγριου αντεργατικού καθεστώτος και πέτυχαν μία πρώτη νίκη, το άνοιγμα της ΕΡΤ. Είναι ένα πρώτο βήμα, που επέβαλαν με τον δίκαιο και σκληρό αγώνα τους και μάλιστα με την πρωτόγνωρη εμπλοκή των αλληλέγγυων. 


Οι εργαζόμενοι στην ΕΡΤ και οι αλληλέγγυοι συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε για τη λειτουργία της ελεύθερης τηλεόρασης και ραδιοφωνίας, προβάλλοντας τους αγώνες των εργαζομένων και αναδεικνύοντας τα μεγάλα θέματα που απασχολούν τον ελληνικό λαό.
Η ψήφιση του νομοσχεδίου για την επαναλειτουργία της ΕΡΤ αποτελεί μία πρώτη νίκη του 23μηνου αγώνα. Ταυτόχρονα αποτελεί και μία ήττα, γιατί:
– Η ΕΡΤ ανοίγει με όχημα την απαξιωμένη στη συνείδηση της κοινωνίας ΝΕΡΙΤ.
– Η πολύτιμη και πολύμηνη εμπειρία της αυτοοργάνωσης και αυτοδιαχείρισης δεν ελήφθη υπόψη στο ελάχιστο στο νέο νομοσχέδιο. Η λειτουργία του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα, με τρόπο διαδραστικό με την ίδια την κοινωνία πετάχτηκε στον κάλαθο των αχρήστων μέσω του συγκεκριμένου νομοσχεδίου.

– Σύμφωνα με το νέο νομοσχέδιο οι εργαζόμενοι δεν θα έχουν ουσιαστικά κανέναν λόγο για την «πορεία» της ΕΡΤ, αφού θα συμμετέχουν στο 7μελές Δ.Σ. με μόλις 2 εκλεγμένους εκπροσώπους. Η κυβέρνηση τεχνηέντως ξέχασε ότι οι εργαζόμενοι απέδειξαν στην πράξη πως μπορούν χωρίς αφεντικά και ακριβοπληρωμένους «συμβούλους» να λειτουργούν μία πραγματικά δημόσια ραδιοτηλεόραση στηριζόμενοι σε αμεσοδημοκρατικές γενικές συνελεύσεις.

– Οι κυβερνητικοί παράγοντες και ο ίδιος ο υπουργός Επικρατείας, στα πλαίσια της «δημιουργικής ασάφειας», δεν είπαν κουβέντα για το άνοιγμα όλων των δομών της ΕΡΤ, τη στιγμή που όλη η κοινωνία αναγνωρίζει ότι η ΕΡΤ δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς την ΕΡΤ3 και τους περιφερειακούς σταθμούς. Χωρίς αυτά δεν είναι ΕΡΤ! Η επιλογή του Λάμπη Ταγματάρχη, γνωστός και μη εξαιρετέος στην κοινωνία και με θητεία στην ΕΡΤ, στην ίδια θέση, το 2010 επί υπουργίας Μόσιαλου (τότε που η ανασφάλεια στους περιφερειακούς της ΕΡΑ είχε χτυπήσει «κόκκινο», διότι ο διευθύνων εκπονούσε σχέδιο συρρίκνωσής τους και απόλυσης του προσωπικού) και το 2012 επί υπουργίας Παντελή Καψή κάθε άλλο παρά εγγυάται την ανεξαρτησία και τον δημόσιο χαρακτήρα της ΕΡΤ. · – Η ΚΥΑ με την οποία έκλεισε η ΕΡΤ δεν καταργήθηκε. Συνεπώς ουδείς μπορεί να είναι βέβαιος ότι δεν θα βρεθεί ξανά ένας «Κεδίκογλου», να ανακοινώσει με περίσσιο θράσος το κλείσιμο της ΕΡΤ.

– Οι κυβερνητικές διακηρύξεις για έναν δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα, που θα είναι αντικειμενικός και θα ασκεί κριτική ακόμη και στην ίδια την κυβέρνηση (πώς αλλιώς θα ήταν αντικειμενικός;), μετά το νομοσχέδιο και μετά τις ανακοινώσεις των προσώπων που θα στελεχώσουν το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΡΤ, μόνο μία πικρή γεύση μπορούν να αφήσουν. Η «νέα» ΕΡΤ δεν είναι νέα. Και δεν είναι η ΕΡΤ για την οποία παλέψαμε όλοι οι αγωνιζόμενοι απολυμένοι και οι αλληλέγγυοι 23 μήνες τώρα. Δεν είναι η ΕΡΤ των ανοιχτών στην κοινωνία μικροφώνων και για τους αγωνιζόμενους και για τους εκατοντάδες σε κάθε πόλη της Θεσσαλίας αλληλέγγυους, που πάλεψαν για την οριζόντια διοίκηση, για το αυτοδιοίκητο των περιφερειακών, για την αλληλεπίδραση όλων των δομών της ΕΡΤ και, κυρίως για την διατήρηση του ανοίγματός τους στην κοινωνία.

Η ΕΡΑ στα Τρίκαλα θα συνεχίσει, στηριγμένη στην εμπειρία και τις κατακτήσεις του προηγούμενου διαστήματος – που λειτουργούσε και στηριζόταν στις αποφάσεις των γενικών συνελεύσεων και των ίδιων των εργαζόμενων της-, να μάχεται για να παραμείνει η φωνή του κάθε αγωνιστή, η φωνή της κοινωνίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙΤΕ ΤΙΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ

ΡΟΔΟΣυλλέκτης: http://rokar-rokar.blogspot.gr

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: http://rouvim.blogspot.com/

ΚΡΗΤΗΝΙΑ: http://www.kritinia.gr/

ΙΣΤΡΙΟΣ: http://istrio.blogspot.com/

ΣΟΡΩΝΗ: http://www.ampernalli.gr/

ΕΚΟΦΙΛΜ: http://www.ecofilms.gr/

ΡΟΔΟΣυλλέκτης: http://www.rodosillektis.com/

Η Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Ρόδου: http://opsrodou.gr/

ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ: http://www.hamogelo.gr

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ: http://www.pnai.gov.gr

ΔΗΜΟΣ ΡΟΔΟΥ: http://www.rodos.gr/el/