Email.

Το Email μας...
r.telxinas@yahoo.gr

Δευτέρα 7 Σεπτεμβρίου 2015

Άρθρο για τα κενά στα σχολεία και τα προβλήματα στην Παιδεία

Τουλάχιστον 20.000 τα κενά σε εκπαιδευτικούς ενόψει της νέας σχολικής χρονιάς – Καμιά ανοχή, καμιά αναμονή
Κάθε προηγούμενο αναμένεται να ξεπεράσουν φέτος τα κενά και οι ελλείψεις στην εκπαίδευση, με τις πρώτες εκτιμήσεις των υπηρεσιών του υπουργείου Παιδείας να μιλούν για πάνω από 20.000.
Να σημειωθεί ότι τα κενά αυτά έχουν υπολογιστεί χωρίς την προσθήκη των αδειών μητρότητας, κυήσεως, ανατροφής, άνευ αποδοχών, που κατατίθενται, παραδοσιακά, προς έγκριση την 1η Σεπτέμβρη κάθε χρόνο.
Το πρόβλημα με τα κενά δεν είναι σημερινό και οφείλεται στην διαρκή πολιτική υποχρηματοδότησης και υποβάθμισης της δημόσιας Παιδείας, που ακολούθησαν όλες ανεξαιρέτως οι κυβερνήσεις, ωστόσο φέτος επιτείνεται από το γεγονός ότι περίπου 90.000 υποψήφιοι αναπληρωτές όλων των βαθμίδων, με ευθύνη της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, θα εξαναγκαστούν να επαναλάβουν τις αιτήσεις τους για πρόσληψη ως αναπληρωτές - ωρομίσθιοι για το σχολικό έτος 2015-2016, να ξαναστηθούν δηλαδή για ώρες στις ουρές των Διευθύνσεων, με αποτέλεσμα να καθυστερήσει η όλη διαδικασία των προσλήψεων. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας, η προθεσμία υποβολής αιτήσεων ορίζεται από 3 έως και 11 Σεπτέμβρη 2015.
Σε κάθε περίπτωση, η μείωση του αριθμού των προσλήψεων για τη φετινή σχολική χρονιά, αποτυπώνεται με απόλυτο τρόπο στα επίσημα στοιχεία. Είναι χαρακτηριστικό ότι στα νηπιαγωγεία πέρυσι προσελήφθησαν ως 1.762 αναπληρωτές, ενώ για φέτος οι πιστώσεις δεν υπερβαίνουν τις 823 τη στιγμή μάλιστα που τα κενά, λειτουργικά και οργανικά στα νηπιαγωγεία όλης της χώρας, μετά από τις συνταξιοδοτήσεις, αναμένεται να φτάσουν τις 2.000.
Αυτό σημαίνει ότι περί τα 939 τμήματα κινδυνεύουν να μην λειτουργήσουν, αποκλείοντας τουλάχιστον 14.000 μαθητές!
Η κατάσταση είναι εξίσου τραγική στα Δωδεκάνησα. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν, τόσο στο νησί της Ρόδου όσο και στα άλλα νησιά, νηπιαγωγεία και δημοτικά σχολεία που δεν έχουν ανοίξει γιατί δεν υπάρχει εκπαιδευτικό προσωπικό! Ο κίνδυνος να συμπτυχθούν τμήματα και να έχουμε νέες συγχωνεύσεις σχολείων προκειμένου να «κουκουλωθεί» το πρόβλημα είναι ορατός.
Παράλληλα με το πρόβλημα των ελλείψεων σε εκπαιδευτικούς, φέτος θα εφαρμοστούν και τα νέα μέτρα για την εκπαίδευση που συμφώνησε η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με τους θεσμούς για το νέο 3ο μνημόνιο, που ολοκληρώνουν ό,τι άφησαν «όρθιο» οι προηγούμενες αντιλαϊκές κυβερνήσεις ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, συνεχίζοντας -ανάμεσα στα άλλα- το αντιδραστικό «νέο σχολείο» της Διαμαντοπούλου, αλλά και τον νόμο 4186/2013 του Αρβανιτόπουλου.
Ταυτόχρονα με τον προωθούμενο «εξορθολογισμό» των τάξεων και των σχολείων ανοίγει διάπλατα ο δρόμος για αλλαγή στην αναλογία μαθητή - εκπαιδευτικού ανά τάξη, για νέες συγχωνεύσεις, συμπτύξεις τμημάτων, κ.ά. Μ’ αυτό τον τρόπο πάλι θα κληθεί να πληρώσει το «μάρμαρο» η λαϊκή οικογένεια, τα παιδιά της οποίας θα στοιβαχτούν σε πολυπληθή τμήματα, θα χάσουν πολλές ώρες διδασκαλίες λόγω των τραγικών ελλείψεων σε εκπαιδευτικούς στην πρωτοβάθμια και στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, θα στερηθούν το βασικό και αυτονόητο αγαθό της Δημόσιας και Δωρεάν Παιδείας.
Επίσης αναμένεται να επιταχυνθεί η διαδικασία αξιολόγησης της εκπαίδευσης με κριτήρια την πιο στενή σύνδεσή της με τις ανάγκες της κερδοφορίας των μονοπωλίων, σύμφωνα με τις εκθέσεις του ΟΟΣΑ.
Δεν αρκεί όμως να αναγνωριστεί το πρόβλημα. Αυτό που ξεχωρίζει το ΚΚΕ από τα άλλα κόμματα είναι η πραγματική και οριστική λύση του.
Καταρχήν το σχολείο και η εκπαίδευση γενικότερα αποτελούν σημαντικό εργαλείο του καπιταλιστικού συστήματος. Οι σημερινές ανάγκες των μονοπωλίων, των εφοπλιστών, των πολυεθνικών απαιτούν οι αυριανοί εργαζόμενοι, δηλ τα παιδιά της εργατικής λαϊκής οικογένειας, να είναι φτηνοί, ψευτοκαταρτισμένοι, κομμένοι και ραμμένοι στα μέτρα τους εργαζόμενοι, για να αυξήσουν τα κέρδη τους και να διαιωνίσουν την εξουσία τους. Γι αυτό και απαξιώνουν το Δημόσιο Σχολείο, κάνουν τη μόρφωση ακριβοπληρωμένο εμπόρευμα.
Οι εκπαιδευτικοί όλων των βαθμίδων, οι μαθητές, οι γονείς μπορούν πλέον να βγάλουν συμπεράσματα από τις πολιτικές που ακολούθησαν στην Παιδεία είτε αριστερές είτε κεντρώες είτε δεξιές κυβερνήσεις που δίνουν όρκους πίστης στη λυκοσυμμαχία της ΕΕ και στο καπιταλιστικό πολιτικό σύστημα. Τους δοκίμασαν όλους. Είναι ξεκάθαρο πως αν δεν ανοίξει ο δρόμος για άλλη οικονομία και κοινωνία, που θα έχει σαν γνώμονα τα συμφέροντα της λαϊκής οικογένειας, δεν πρόκειται να υπάρξει η Δημόσια και Δωρεάν Παιδεία, σύγχρονη και ολοκληρωμένη επιστημονικά και τεχνολογικά όπως αξίζει στα παιδιά της. Δεν πρέπει κανείς να ενδώσει στο δρόμο του λιγότερο κακού, του συμβιβασμού και της ηττοπάθειας  που καλλιεργούν όλες οι άλλες πολιτικές δυνάμεις πλην του ΚΚΕ καλύπτοντας τις ευθύνες τους. Τώρα συμπόρευση με το ΚΚΕ στη μάχη κατά της περαιτέρω υποβάθμισης του δημόσιου σχολείου, κάλυψη όλων των κενών με μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών, γενναία χρηματοδότηση των σχολείων από τον κρατικό προϋπολογισμό. Με την ψήφο και την πάλη  μας να ανατρέψουμε τα αντιλαϊκά σχέδια των τριών  μνημονίων, να βάλουμε φρένο στη διάλυση της Δημόσιας Παιδείας να βάλουμε μπρος τις μηχανές για το χτίσιμο της λαϊκής εξουσίας για να είναι πραγματικά ο λαός κυρίαρχος. 
Ρόδος 5-9-2015
Καραπάνου Ειρήνη
εκπαιδευτικός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙΤΕ ΤΙΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ

ΡΟΔΟΣυλλέκτης: http://rokar-rokar.blogspot.gr

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: http://rouvim.blogspot.com/

ΚΡΗΤΗΝΙΑ: http://www.kritinia.gr/

ΙΣΤΡΙΟΣ: http://istrio.blogspot.com/

ΣΟΡΩΝΗ: http://www.ampernalli.gr/

ΕΚΟΦΙΛΜ: http://www.ecofilms.gr/

ΡΟΔΟΣυλλέκτης: http://www.rodosillektis.com/

Η Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Ρόδου: http://opsrodou.gr/

ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ: http://www.hamogelo.gr

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ: http://www.pnai.gov.gr

ΔΗΜΟΣ ΡΟΔΟΥ: http://www.rodos.gr/el/