Email.

Το Email μας...
r.telxinas@yahoo.gr

Παρασκευή 9 Οκτωβρίου 2015

Απάντηση της Ε. Ε. στην ερώτηση του Ν. Ανδρουλάκη σχετικά με την καταστροφή του Ναού του Αγίου Αθανασίου στους Δρυμάδες

Παρασκευή, 09 Οκτώβριος 2015
Δελτίο Τύπου
Απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Γραπτή Ερώτηση του Ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ κ. Νίκου Ανδρουλάκη σχετικά με την καταστροφή του Ιερού Ναού του Αγίου Αθανασίου στους Δρυμάδες της Χειμάρας
"Η διαφύλαξη της ανεξιθρησκείας, της πολιτιστικής κληρονομιάς και της διαχείρισης της περιουσίας συνιστά θεμελιώδη αξία της Ευρωπαϊκής Ένωσης" τονίζει ο Επίτροπος για την Ευρωπαϊκή Πολιτική Γειτονίας και Διαπραγματεύσεων για τη Διεύρυνση κ. Χαν απαντώντας στην ερώτηση του Ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ του κ. Νίκου Ανδρουλάκη για την παράνομη κατεδάφιση του Ιερού Ναού του Αγίου Αθανασίου στους Δρυμάδες της Χειμάρρας.
Συγκεκριμένα ο Επίτροπος εκφράζοντας ουσιαστικά την αντίθεσή του με την κίνηση των Αλβανικών Αρχών να κατεδαφίσουν τον Ιερό Ναό, τονίζει ότι "τέτοιου είδους ριζικές αποφάσεις όπως είναι μία κατεδάφιση επιτρέπεται να λαμβάνονται μόνο εφόσον έχουν προηγηθεί διαβουλεύσεις με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και αφού έχει ολοκληρωθεί διοικητική διαδικασία σχετική με τα δικαιώματα των ιδιοκτητών του κτιρίου, συνεκτιμωμένου του δικαιώματος ασκήσεως προσφυγής".
Επίσης σημειώνει ότι Επιτροπή παρακολουθεί και θα συνεχίσει να παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς την κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί καθώς και την σημασία που δίνει στην διαφύλαξη της Θρησκευτικής Ελευθερίας στην Αλβανία στο πλαίσιο του διαλόγου υψηλού επιπέδου ΕΕ/Αλβανίας της Συμφωνίας Σταθεροποίησης και Σύνδεσης.
Το σημείο αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό, καθώς όπως αναφέρεται και στην Απάντηση του Επιτρόπου, εντός των προσεχών εβδομάδων, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στο πλαίσιο της ενταξιακής διαδικασίας θα δημοσιεύσει την ετήσια Έκθεσή της για την Αλβανία, όπου το θέμα της ανεξιθρησκείας έχει ιδιαίτερο ρόλο.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Απάντησης του Επιτρόπου Χαν καθώς και το κείμενο της Ερώτησης του κ. Ανδρουλάκη.
Απάντηση του κ. Hahn
εξ ονόματος της Επιτροπής
(9.10.2015)
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι ενήμερη για την κατεδάφιση της Ορθόδοξης Εκκλησίας στο Dhërmi. Έκτοτε παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς το θέμα - και θα εξακολουθήσει να παρακολουθεί την κατάσταση - μέσω της οικείας αντιπροσωπείας στα Τίρανα.
Η σύμφωνη με το κράτος δικαίου διαφύλαξη της ανεξιθρησκείας, της πολιτιστικής κληρονομιάς και της διαχείρισης της περιουσίας συνιστά θεμελιώδη αξία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η ανεξιθρησκεία και η ελεύθερη έκφραση των πεποιθήσεων συνιστούν θεμελιώδεις ελευθερίες· εδώ εγγράφεται κάθε θρησκεία και πεποίθηση - μεταξύ άλλων και αυτές που δεν αποτελούν παραδοσιακές εκφάνσεις σε συγκεκριμένη χώρα, όπως και οι πεποιθήσεις ατόμων που ανήκουν σε θρησκευτικές μειονότητες, καθώς και οι φιλοσοφικές και οι μη ομολογιακές πεποιθήσεις. Η Επιτροπή αποδίδει εξαιρετικά μεγάλη σημασία εις ό,τι αφορά τη θρησκευτική ελευθερία στην Αλβανία, και παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς το συγκεκριμένο ζήτημα, στο πλαίσιο του διαλόγου υψηλού επιπέδου ΕΕ/Αλβανίας και στις συνεδριάσεις που πραγματοποιούνται στο πλαίσιο της Συμφωνίας Σταθεροποίησης και Σύνδεσης.
Δεν είναι σαφή τα εν προκειμένω ακριβή δεδομένα εις ό,τι αφορά την ιδιοκτησία της εκκλησίας και του οικοπέδου, καθώς και τα της μεταχειρίσεως των εικόνων. Συνεκτιμώντας, ωστόσο, τη θεμελιώδη σημασία της θρησκευτικής ελευθερίας, τέτοιου είδους ριζικές αποφάσεις, όπως είναι μια κατεδάφιση, επιτρέπεται να λαμβάνονται μόνο εφόσον έχουν προηγηθεί διαβουλεύσεις με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και αφού έχει ολοκληρωθεί διοικητική διαδικασία σχετική με τα δικαιώματα των ιδιοκτητών του κτιρίου, συνεκτιμωμένου του δικαιώματος ασκήσεως προσφυγής. Οι αλβανικές αρχές έχουν δηλώσει ότι θα οικοδομηθεί νέα εκκλησία στον ίδιο χώρο, βάσει, μάλιστα, του αρχαίου σχεδιασμού της.
Εντός των προσεχών εβδομάδων, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα προβεί στη δημοσίευση της ετήσιας έκθεσής της για την Αλβανία· το θέμα της ανεξιθρησκείας περιλαμβάνεται στο Κεφάλαιο 23 : Δικαστικό σύστημα και θεμελιώδη δικαιώματα.

Ερώτηση με αίτημα γραπτής απάντησης E-012194/2015 προς την Επιτροπή
Στις 04:00 το πρωί της 26ης Αυγούστου κατεδαφίστηκε από τις αλβανικές αρχές ο Ιερός Ναός του Αγίου Αθανασίου στους Δρυμάδες της Χειμάρρας. Η κατεδάφιση έρχεται σε συνέχεια επεισοδίων στην περιοχή.
Η Ορθόδοξη Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Αλβανίας καταδίκασε σκληρά αυτά τα γεγονότα, «που θίγουν την περιουσία και την ελευθερία της θρησκευτικής πίστεως» και ζήτησε από την αλβανική κυβέρνηση να αναλάβει τις νομικές ευθύνες που απορρέουν από το Νόμο αριθ. 10057/22.01.2009 «Για την επικύρωση της συμφωνίας μεταξύ του Υπουργικού Συμβουλίου της Δημοκρατίας της Αλβανίας και της Ορθόδοξης Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Αλβανίας» που εγγυάται το άθικτο (απαραβίαστο) των χωρών λατρείας και την προστασία τους από το κράτος.
Δυστυχώς, παρά τις προσπάθειες εξομάλυνσης από τους πιστούς, της κατεδάφισης προηγήθηκαν οι προκλητικές δηλώσεις του Αλβανού Πρωθυπουργού κ. Ράμα ο οποίος δήλωσε ότι «είναι για γέλια και για κλάματα που ένα οικοδόμημα σαν γκαράζ το ονομάζουν εκκλησία».
Έχοντας υπόψη ότι:
- Η Αλβανία είναι χώρα υπό ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση
- Ότι ο σεβασμός της θρησκευτικής ελευθερίας είναι βασικό κριτήριο στην διαδικασία ένταξης
Ερωτάται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή:
- Γνωρίζει το γεγονός;
- Σε τι κινήσεις θα προβεί για να διασφαλιστεί η θρησκευτική ελευθερία των Ορθοδόξων Χριστιανών στην Αλβανία καθώς και η ανακατασκευή του Ναού που παρανόμως κατεδαφίστηκε;


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙΤΕ ΤΙΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ

ΡΟΔΟΣυλλέκτης: http://rokar-rokar.blogspot.gr

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: http://rouvim.blogspot.com/

ΚΡΗΤΗΝΙΑ: http://www.kritinia.gr/

ΙΣΤΡΙΟΣ: http://istrio.blogspot.com/

ΣΟΡΩΝΗ: http://www.ampernalli.gr/

ΕΚΟΦΙΛΜ: http://www.ecofilms.gr/

ΡΟΔΟΣυλλέκτης: http://www.rodosillektis.com/

Η Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Ρόδου: http://opsrodou.gr/

ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ: http://www.hamogelo.gr

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ: http://www.pnai.gov.gr

ΔΗΜΟΣ ΡΟΔΟΥ: http://www.rodos.gr/el/