Email.

Το Email μας...
r.telxinas@yahoo.gr

Πέμπτη 10 Μαρτίου 2016

Συνέντευξη Τύπου για τις Αντιρατσιστικές κινητοποιήσεις

Σήμερα Πέμπτη 10/3 οι διοργανωτές των αντιρατσιστικών κινητοποιήσεων, εκδηλώσεων και δράσεων που θα γίνουν στην Αθήνα από τις 18 ως τις 21 Μάρτη 2016 παραχώρησαν συνέντευξη τύπου στο κτίριο της ΕΣΗΕΑ, Ακαδημίας 20.

Εκ μέρους της διοργάνωσης, η συνέντευξη άνοιξε από τον Θανάση Κούρκουλα (Κίνηση «Απελάστε τον Ρατσισμό) που αναφέρθηκε στο διεκδικητικό πλαίσιο των κινητοποιήσεων. Χαρακτήρισε τα πρόσφατα υπό απόφαση μέτρα μαζικής επαναπρωώθησης που συζητήθηκαν στην τελευταία σύνοδο κορυφής ΕΕ – Τουρκίας ως ρατσιστική κατρακύλα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που αρνείται την προσφυγική ιδιότητα στα θύματα του πολέμου και παραβιάζουν τις διεθνείς συνθήκες όπως τις ξέραμε μέχρι σήμερα. Σε συνδυασμό με την παρουσία του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο σε ρόλο συντονιστή της αναχαίτισης των καρυδότσουφλων των προσφύγων και μεταναστών, τόνισε ότι πρόκειται για το απώγειο της Ευρώπης – Φρούριο από καταβολής της με την πλήρη εναρμόνιση της Ελληνικής Κυβέρνησης που εγκαταλείπει άρον – άρον τη μία μετά την άλλη τις προεκλογικά διακηρυγμένες θέσεις και αρχές της.  Το συγκλονιστικό δεύτερο κύμα αλληλεγγύης προς τους πρόσφυγες και μετανάστες από τους πολίτες που βρίσκεται σε εξέλιξη αυτή τη στιγμή, είναι η λαϊκή δύναμη που μπορεί να ανατρέψει τι πολιτικές της Ευρώπης – Φρούριο και της Ελλάδας – Φυλακή, κατέληξε, ενώ περιέγραψε τον χάρτη των κινητοποιήσεων, εκδηλώσεων και δράσεων (παρατίθενται στο τέλος).
Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο Ταχίρ Αλιζαντά από την Αφγανική Κοινότητα Ελλάδος που επεσήμανε πως είναι αδιανόητοι οι διαχωρισμοί που γίνονται ανάμεσα στους πρόσφυγες. Είπε πως σήμερα, δημοσιογράφοι και παράγοντες της ΕΕ ισχυρίζονται πως οι Αφγανοί δεν είναι πρόσφυγες. Ας έρθουν να ζήσουν στο Αφγανιστάν, είπε, με τους Ταλιμπάν να είναι πλέον μέσα στην κυβέρνηση της χώρας. Οι άνθρωποι είναι φυλακισμένοι στις περιοχές τους ανά φυλή και όταν μετακινούνται ανάμεσα στις διαφορετικές περιοχές διατρέχουν τον κίνδυνο να δολοφονηθούν κατά 95%. Γι’ αυτό φεύγουν και έρχονται εδώ, όπου αναγκάζονται να ζήσουν σε άθλια κέντρα «φιλοξενίας» όπως στο Ελληνικό, όπου δεν υπάρχει καθαριότητα και το φαγητό που διανέμεται είναι απαράδεκτο. Γι’ αυτό πολύς κόσμος προτιμούσε να μένει κοντά στην πλατεία Βικτωρίας και όχι επειδή μας αρέσει να κοιμόμαστε στο δρόμο, τόνισε. Γι’ αυτό 500 συμπατριώτες μας ξεκίνησαν πορεία διαμαρτυρίας από το Σχιστό και εμποδίστηκαν να φτάσουν στο κέντρο της Αθήνας από την αστυνομία. Θέλουμε τα δικαιώματά μας που προκύπτουν από την προσφυγική μας ιδιότητα που μας αρνούνται κατέληξε: ελεύθερη μετακίνηση σε όποια χώρα της ΕΕ επιθυμούμε και παροχή ασύλου εκεί. Γι’ αυτό το Σάββατο 19 Μάρτη, στις 2 το μεσημέρι θα είμαστε στο συλλαλητήριο στην πλατεία Βικτωρίας και στην πορεία που θα ακολουθήσει στη Βουλή και τα γραφεία της ΕΕ.

Ο Ισμέτ Κ., δημοσιογράφος από το Πολιτιστικό Κέντρο Κουρδιστάν ευχήθηκε Χρόνια Πολλά για την πρωτοχρονιά, υπενθυμίζοντας ότι στις 21 Μάρτη, εκτός από παγκόσμια μέρα κατά του ρατσισμού, είναι και η Κουρδική πρωτοχρονιά (NEWRPOZ). Βιώνουμε δικτατορίες και ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, είπε, που έχουν μετατρέψει σε κόλαση την περιοχή μας. Η Ευρώπη υπεκφεύγει των υποχρεώσεών της απέναντι σ τους πρόσφυγες. Οι περιοχές μας βομβαρδίζονται από τα ΝΑΤΟικά αεροπλάνα ή από δυνάμεις που εξοπλίζονται από ΝΑΤΟικές χώρες και χώρες της ΕΕ. Η ανθρωπιστική βοήθεια δίνεται στον Ερντογάν και τη στέλνει στον ΙΣΙΣ. Εμείς φεύγουμε από έναν πόλεμο για τον οποίο δεν είμαστε υπεύθυνοι και δεν ξεκινήσαμε. Οι υπαίτιοι των πολέμων πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους.
Ο Δημήτρης Μέρκος από την Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ, πήρε τον λόγο στη συνέχεια δηλώνοντας τη συμμετοχή της ΑΔΕΔΥ στις κινητοποιήσεις της 18 – 21 Μάρτη, ενώ τόνισε την συμμετοχή δεκάδων δημοσιοϋπαλληλικών σωματείων και νομαρχιακών τμημάτων της ΑΔΕΔΥ στην έμπρακτη αλληλεγγύη στους πρόσφυγες σε όλη την Ελλάδα. Αυτές οι προσπάθειες θα συνεχιστούν και θα ενταθούν, είπε. Όχι μόνο γιατί το έχουν ανάγκη οι πρόσφυγες αλλά και γιατί αποτελούν και ασπίδα απέναντι σε φασιστικές, ρατσιστικές και ξενοφοβικές ομάδες, αντιλήψεις και πρακτικές. Ταυτόχρονα αναδεικνύουμε τις ευθύνες, τόσο της ΕΕ όσο και της Ελληνικής κυβέρνησης που προσπαθεί να καλύψει την ανεπάρκεια του κρατικού μηχανισμού και τη μετατόπισή της προς τα δεξιά, με καλέσματα αλληλεγγύης που απευθύνει στους πολίτες. Στηρίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις τις κινηματικές και αυθόρμητες πρωτοβουλίες αλληλεγγύης στους πρόσφυγες, κατέληξε.

Ο Παύλος Αντωνόπουλος, συνδικαλιστής της ΟΛΜΕ (από την Ε ΕΛΜΕ Αθήνας) δήλωσε τη στήριξη των κινητοποιήσεων 18-21 Μάρτη που γίνονται στην Αθήνα και σε μια σειρά από πόλεις της Ελλάδας από τις 18 ως τις 21 Μάρτη. Ο διαχωρισμός ανάμεσα σε πρόσφυγες και μετανάστες είναι τεχνητός ισχυρίστηκε. Ο πόλεμος πρέπει να σταματήσει στη Συρία και επίσης η παρουσία του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο. Το ΝΑΤΟ στοχεύει στην ολοκλήρωση των πολιτικών ΕΕ και ΗΠΑ για την ευρύτερη περιοχή, τόσο στην Συρία όσο και στη Λιβύη, όπου προετοιμάζεται επέμβαση. Χρειάζεται να αναπτυχθεί ένα ισχυρό αντιπολεμικό κίνημα. Συμμετέχοντας σε αντιπροσωπεία του Συντονισμού σωματείων και φορέων για το προσφυγικό στις 23 και 24 Γενάρη στην Κεσάνη της Τουρκίας και την Αλεξανδρούπολη, γνωρίζουμε πως αυτή η δράση διαπερνά τα σύνορα και αναπτύσσεται και μέσα στην Τουρκία από τον Τουρκικό λαό. Καταγγέλλουμε την πολιτική της κυβέρνησης της Ελλάδας που έχει πλήρως ταυτιστεί με τις αποτρεπτικές πολιτικές της ΕΕ απέναντι στους πρόσφυγες και τους μετανάστες.
Ο Κωνσταντίνος Ζαφείρης από τον Αντιφασιστικό Συντονισμό Αθήνας – Πειραιά, είπε πως σήμερα γίνεται μια μάχη ανάμεσα σε δύο διαφορετικά πρόσωπα της Ευρώπης: Αυτού της αλληλεγγύης και της χειραφέτησης του ανθρώπου, της ισότητας και της ελευθερίας και εκείνου του ολοκληρωτισμού, των φραχτών, της πολιτικής εγκλεισμού για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, στη βάση του ρατσισμού και των ιδεοληψιών περί «ανωτερώτητας» των Ευρωπαίων απέναντι στα θύματα του πολέμου και της φτώχειας που βρίσκουν «ελκυστική» την ΕΕ. Οι απλοί άνθρωποι είμαστε οι μόνοι που μπορούμε να διασώσουμε την αλληλεγγύη, είπε. Να ορθώσουμε τείχος στο φασισμό. Ως Αντιφασιστικός Συντονισμός κινητοποιούμε τον κόσμο αυτές τις μέρες και επιχειρούμε τη διεύρυνση του κύματος αλληλεγγύης στους πρόσφυγες, τόνισε.

Ο Μάριος Λώλος από την Ένωση Φωτορεπόρτερ Ελλάδας, δήλωσε την «αυτονόητη» - όπως είπε – συμμετοχή των φωτορεπόρτερ στις κινητοποιήσεις της 18 – 21 Μάρτη, συμβάλλοντας με το δικό μας τρόπο στην αλληλεγγύη με την παρουσίαση Έκθεσης Φωτογραφίας προσφυγόπουλων που θα εκτεθεί στις 18 Μάρτη στη Σχολή Καλών Τεχνών. Φιλοδοξούμε η Έκθεση Φωτογραφίας μας να παρουσιαστεί σε μι σειρά από χώρους στην Αθήνα, να φιλοξενηθεί σε σχολεία, να ταξιδέψει σε άλλες πόλεις και στο εξωτερικό, τόνισε. Όταν φωτογραφίζουμε τις οικογένειες προσφύγων που κατεβαίνουν από τις βάρκες στα νησιά, οι μισοί κλαίνε και οι άλλοι μισοί γελάνε, είπε, καθώς η συναισθηματική φόρτιση είναι μεγάλη από ανθρώπους που κατά συντριπτική πλειοψηφία δεν γνωρίζουν να κολυμπούν. Στην Ειδομένη ζήσαμε συγκλονιστικές σκηνές παιδιών που παίζουν πλέον στη λάσπη τόνισε.
Ο Ζούρι Αμπντερραχίμ, από την Μαροκινή Κοινότητα δήλωσε πως οι Μαροκινοί, Αλγερινοί και Τυνήσιοι αποτέλεσαν τον πρώτο στόχο την κυβέρνησης του κ. Μουζάλα, ως παιδιά ενός κατώτερου θεού.  Ήρθαμε για ένα καλύτερο μέλλον ακούγοντας το κάλεσμα της κας Μέρκελ, είπε. Δεν μας δίνουν πια ούτε υπηρεσιακά σημειώματα στα νησιά, είπε. Μας συλλαμβάνουν και μας οδηγούν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης προς απέλαση στην Τουρκία, είπε. Οι Μαγκρεμπίνοι δεν είναι κακοί άνθρωποι, πολλοί από τους ανθρώπους μας που έρχονται είναι επιστήμονες, είπε. Στο Μαγκρέμπ δεν έχει μέλλον ο κόσμος καθώς δεν υπάρχουν δουλειές. Επίσης ο ΙΣΙΣ έχει πλέον ξεκινήσει επιχειρήσεις και στην Τυνησία και πολύ πιθανό να επεκταθεί στην Αλγερία και στο Μαρόκο. Οι διαχωρισμοί ανάμεσα σε πρόσφυγες και «παράτυπους μετανάστες» που γίνονται είναι απολύτως λανθασμένοι, επεσήμανε.

Στη συνέντευξη τύπου παραβρέθηκε η Ζωή Κωνσταντοπούλου, πρώην πρόεδρος της Βουλής, που δήλωσε στους εκπροσώπους των ΜΜΕ: Η απόπειρα να μετατραπεί ο λαός μας σε ρατσιστικό και μισαλλόδοξο αποτυγχάνει. Ο κόσμος επιλέγει να στερηθεί τα αναγκαία για να απαλύνει το δράμα των προσφύγων. Αυτή την ώρα αποτελεί ύψιστο δημοκρατικό καθήκον η συμμετοχή στις εκδηλώσεις που έχετε ετοιμάσει. Δηλώνω τη συμμετοχή και τη συμπαράστασή μου στους πρόσφυγες και τους μετανάστες. Αυτά που διαπραγματεύεται σήμερα η Ελληνική Κυβέρνηση δεν μπορούν να παζαρευτούν. Οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι δείχνουν να μην καταλαβαίνουν το μέγεθος της απειλής για τα δημοκρατικά και ανθρώπινα δικαιώματα όλων από τις ενέργειές τους.
Τέλος στη συνέντευξη παρίστατο η Μάνια Μπαρσέφσκι από την Επιτροπή Δικαιωμάτων της Λαϊκής Ενότητας, που δήλωσε την αμέριστη στήριξη της Λαϊκής Ενότητας στις κινητοποιήσεις της 18 – 21 Μάρτη, στην κρίσιμη στιγμή που κλιμακώνεται η στρατιωτικοποίηση του προσφυγικού με την παρουσία του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο. Που εκδηλώνεται η απανθρωπιά της ΕΕ απέναντι σε πρόσφυγες και μετανάστες διαχωρίζοντας τα θύματα του πολέμου από εκείνα της φτώχειας και της πείνας. Χαιρετίζουμε το μεγαλειώδες κίνημα αλληλεγγύης, είπε. Θα συμβάλλουμε στην ανάπτυξη ενός αντιπολεμικού και αντιρατσιστικού κινήματος που διεκδικεί την ελεύθερη μετακίνηση στην ΕΕ. Η φιλοξενία όσων προσφύγων και μεταναστών χρειαστεί στη χώρα είναι στοιχειώδης υποχρέωση τόσο της ΕΕ όσο και της Ελληνικής Κυβέρνησης, είπε. Το Σάββατο 19 Μάρτη, στην πλατεία Βικτωρίας, στις 2 μ.μ.,  η Λαϊκή Ενότητα καλεί τους πολίτες σε ένα μεγάλο συλλαλητήριο αλληλεγγύης στους πρόσφυγες και αντίστασης στην Ευρώπη – Φρούριο και στην Ελλάδα κρατητήριο, είπε.

Στη συνέντευξη τύπου παραβρέθηκαν επίσης, ο Τάκης Γιαννόπουλος από το Anti Nazi Zone – ΥΡΕ, εκπρόσωπος του ΚΑΠΑ (Κέντρο Αγωνιστικής και Πολιτιστικής Αλληλεγγύης των Λαών Ελλάδας – Τουρκίας), καθώς και ο Στάθης Λεουτσάκος από την Πολιτική Γραμματεία της Λαϊκής Ενότητας.


Στο τετραήμερο 18-21 Μάρτη, καλούν 50 συλλογικότητες:

Ένωση Αφρικανών Γυναικών - Νιγηριανές γυναίκες - Πολιτιστικό Κέντρο Κουρδιστάν - Eλληνοκουρδικός Σύνδεσμος Φιλίας και Συνεργασίας - Αφγανική Κοινότητα - Μαροκινή Κοινότητα - Κέντρο Αγωνιστικής και Πολιτιστικής Αλληλεγγύης των λαών της Ελλάδος και της Τουρκίας - Συλλογος Mama Na Mwana - Oμοσπονδία Αλβανικών Συλλόγων στην Ελλάδα - Κοινότητα Ζιμπάμπουε - ΚΑΣΑΠΙ ΕΛΛΑΣ (ΕΝΩΣΗ ΦΙΛΙΠΠΙΝΕΖΩΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ)   - Αλληλεγγύη Κως Kos Solidarity - Ο άλλος άνθρωπος Σαλαμίνα (Κοινωνική Κουζίνα) - Τα μπαλόνια της αγάπης - Unima Hellas: Ελληνικό Κέντρο Διεθνούς Ένωσης Κουκλοθεάτρου -  Αντιφασιστικός Συντονισμός Αθήνας – Πειραιά - Antinazi zone – YRE - Ανοιχτό Σχολείο Μεταναστών Πειραιά - Κυριακάτικο Σχολείο Μεταναστών - Κίνηση «Απελάστε το Ρατσισμό» - Δίκτυο Κοινωνικής Υποστήριξης Προσφύγων και Μεταναστών - Δίκτυο για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα - Αντιπολεμική Διεθνιστική Κίνηση - Δίκτυο Ελευθέρων Φαντάρων Σπάρτακος - Οικογένειες «Ουράνιο Τόξο» - Ομάδα κατά της Ομοφοβίας και Τρανσφοβίας στην Εκπαίδευση - Κιουρί@  - ΑΔΕΔΥ - ΠΟΕ ΟΤΑ - Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Ερευνητικών Κέντρων – Ιδρυμάτων - ΟΛΜΕ (Με απόφαση Γενικής Συνέλευσης Προέδρων ΕΛΜΕ 30/1) - Πανελλήνια Ομοσπονδία Προσωπικού Οργανισμών Κοινωνικής Πολιτικής (ΠΟΠΟΚΠ) - ΠΕΝΕΝ - Ένωση Φωτορεπόρτερ Ελλάδος - Σωματείο Εργαζομένων στο ξενοδοχείο «Stanley» -Σωματείο Εργαζομένων Δήμου Ζωγράφου - ΠΟΓΕΔΥ - META -  Δήμος Ν.Φιλαδέλφειας-Ν.Χαλκηδόνας - Κίνηση Πολιτών Νίκαιας – Ρέντη «Κόντρα στο Ρεύμα» - Λαϊκή Συνέλευση Σεπολίων – Κολωνού – Ακαδημίας Πλάτωνος - Λαϊκή Συνέλευση Ν.Σμύρνης - Μεσοποταμία, Κίνηση Πολιτών Μοσχάτου - Ανοιχτή Συνέλευση Εθελοντών π. Κάμπινγκ Βούλας - Λαϊκή Συνέλευση Εξαρχείων - Δίκτυο Αλληλεγγύης Καισαριανής - Ανοιχτή Συνέλευση Περάματος - Κοινωνικό Πολιτιστικό Κέντρο Βύρωνα Λαμπηδονα  - ΑΡΕΝ - School Resist


Ο ΧΑΡΤΗΣ ΤΩΝ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΩΝ 18 - 21 ΜΑΡΤΗ:

ΔΙΕΘΝΗΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΡΑΤΣΙΣΜΟ, 18 – 21 ΜΑΡΤΗ 2016

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΕ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ
ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ – ΦΡΟΥΡΙΟ
της φτώχειας, των πολέμων, του κράτους έκτακτης ανάγκης


ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Παρασκευή 18 Μάρτη, Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών (Πειραιώς 256)
5  μ.μ. Εργαστήρια:
·        ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΙΚΟ: «Η προσφυγική κρίση, η ευρωπαϊκή Ακροδεξιά, η Χρυσή Αυγή και η απάντηση του Αντιφασιστικού Κινήματος» Ομιλητές: Κώστας ζαφειρης, πολιτικός επιστήμονας Σεραφείμ Σεφεριάδης, αναπληρωτής καθηγητής πολιτικών επιστημών Ελευθερία Κουμαντου, δικηγόρος μέλος του Golden Dawn Watch
·        LGBTQ: «Γεφυρώνοντας τους κόσμους: Φυλή, φύλο, σεξουαλικότητα – Μια βιωματική προσέγγιση»
·        ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΟ: «Αν οι λαοί ήταν στο δρόμο, ο πόλεμος θα είχε τελειώσει. Διεθνιστικός αγώνας σε Ελλάδα και Τουρκία»
7 μ.μ. – 10 μ.μ. Εκδήλωση: «Οι πρόσφυγες αδέλφια μας, ο πόλεμος εχθρός: Ενάντια σε κάθε διάκριση και κάθε αποκλεισμό» (Συμμετέχουν διεθνείς ακτιβιστές, πρόσφυγες και μετανάστες - τριες, αλληλέγγυοι από νησιά, συνδικαλιστές, στρατευμένοι, εκπρόσωποιLGBT κινημάτων και τοπικών φορέων)

10 μ.μ. Συναυλία ενίσχυσης ομάδων αλληλεγγύης στους πρόσφυγες στα νησιά.
Συμμετέχουν: ο Φοίβος Δεληβοριάς, η Μάνια Παπαδημητρίου, ο Ζερβουδάκης, οι the Pink Tank Project, oι Encardia, o Mr Ηighway Band, o Παντελης ΜΚ, οι Τζιριμπαντ,  και ο CihanTurkoglu με το σάζι του.
Από τις 5 μ.μ. στη Σχολή Καλών Τεχνών θα στηθεί έκθεση φωτογραφίας για τα προσφυγόπουλα από την Ένωση Φωτορεπόρτερ Ελλάδας
Σάββατο 19 Μάρτη, Αντιρατσιστικό Συλλαλητήριο, στην πλατεία Βικτωρίας, 2 μ.μ. και πορεία στη Βουλή και τα γραφεία της ΕΕ.
Χάπενινγκ και δρώμενα στην πλατεία Βικτωρίας:
·        Θεατρικό δρώμενο για το trafficking από την Ένωση Αφρικανών Γυναικών και την Ακτιβιστική Ομάδα Θεάτρου του Καταπιεσμένου.
·        Παιδικό παιχνίδι από τα μπαλόνια της αγάπης
·        Αφρικανικό χορευτικό από τις Mandela Girls
Δευτέρα 21 Μάρτη, εκδηλώσεις και δράσεις σε σχολεία, στα πλαίσια της Παγκόσμιας Ημέρας κατά των φυλετικών διακρίσεων.
Συμμετέχουμε στις εκδηλώσεις που οργανώνουν η Αφγανική 
και η Κουρδική Κοινότητα, για τo NEWROZ.

ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΠΟΛΕΙΣ:

Το Σάββατο 19/3, αντιρατσιστικές και μεταναστευτικές οργανώσεις, συνδικάτα και τοπικοί φορείς, διαδηλώνουμε ενάντια στην Ευρώπη – Φρούριο και την Ελλάδα Κρατητήριο:

ΣΤΗΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Συλλαλητήριο και διαδήλωση από το Άγαλμα του Βενιζέλου στις 12 το μεσημέρι

ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΑ

Συλλαλητήριο και διαδήλωση από την πλατεία Γεωργίου, στη 1 μ.μ.

ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ

Παγκρήτιο Συλλαλητήριο στην πλατεία αγοράς στις 12 το μεσημέρι

ΣΤΗΝ ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Συγκέντρωση στην πλατεία Σαπφούς στις 12 το μεσημέρι

ΣΤΟ ΒΟΛΟ

Συγκέντρωση στην πλατεία Αγίου Νικολάου στις 12 το μεσημέρι

ΣΤΑ ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Συγκέντρωση στην Περιφέρεια, στη 1 μ.μ.

Αντιρατσιστικές συγκεντρώσεις, εκδηλώσεις και δράσεις θα γίνουν επίσης από τοπικές συλλογικότητες και φορείς στα Τρίκαλα, στην Πρέβεζα, την Καρδίτσα, τη Λάρισα
Αντιρατσιστικές κινητοποιήσεις θα γίνουν το Σάββατο 19/3 σε Ευρωπαϊκές χώρες:
Στην Γαλλία, την Ισπανία, τη Βρετανία, την Κύπρο, τη Δανία, την Ολλανδία, την Ελβετία, την Αυστρία, τη Σλοβενία, την Κροατία και την Πολωνία
Το κάλεσμα της διοργάνωσης της Αθήνας:
Eν’ όψει της 21ης Μάρτη, Παγκόσμιας ημέρας κατά του Ρατσισμού, καλούμε όλους και όλες, να αντισταθούμε στις πολιτικές της Ευρώπης – Φρούριο που κλείνει ολοένα και περισσότερο τα σύνορά της στα θύματα των πολέμων και της φτώχειας, κινητοποιεί εναντίον τους μέχρι και την πολεμική μηχανή του ΝΑΤΟ και  συκοφαντεί συλλήβδην τους πρόσφυγες και τους μετανάστες ως  «τρομοκράτες» για να συγκάλυψει το πραγματικό προβλήμα:  την πολιτική «αποτροπής των ροών» με τους εκατοντάδες πνιγμένους στο Αιγαίο και τη στρατιωτική εμπλοκή της ΕΕ στη Συρία και τη Μέση Ανατολή. Η έκφραση της θλίψης κυβερνητικών παραγόντων στην Ελλάδα όταν ανασύρονται πτώματα μικρών παιδιών στο Φαρμακονήσι, ή όταν ανακαλύπτονται σωροί ανθρώπων σε προχωρημένη σήψη στα βράχια της Λέσβου δεν μπορεί να κρύψει την ευθύνη της κυβέρνησης. Όποιες και αν ήταν ή υποτίθεται πως είναι οι προθέσεις, το αποτέλεσμα μετράει.
Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, παρά τις αρχικές δηλώσεις για υποδοχή και εγκατάσταση προσφύγων με διανομή τους στις χώρες της Ε.Ε., εφαρμόζουν απαγόρευση ασφαλούς και απρόσκοπτης εισόδου των προσφύγων. Η «φύλαξη» από τους πρόσφυγες των συνόρων της Ελλάδας, που χαρακτηρίζονται εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε., ασκείται με κοινές περιπολίες από δυνάμεις της Frontex και των δυνάμεων ταχείας επέμβασης της Ε.Ε., ενώ το ΝΑΤΟ συμμετέχει στη φύλαξη με την αποστολή πλοίων στο Αιγαίο ύστερα από συμφωνία EE-Τουρκίας-Ελλάδας και αναμένεται, επίσης, να υπάρξει απόφαση της Ε.Ε. για δημιουργία ευρωπαϊκής συνοριακής-ακτοφυλακής. Την επιχείρηση συγκράτησης των ροών εκτός των χωρών της κεντρικής Ευρώπης συμπληρώνουν οι ολοένα και περισσότεροι φράκτες που υψώνονται ανάμεσα στις χώρες της Ευρώπης, η απόφαση της Αυστρίας για να στείλει στρατό και αστυνομία για τον έλεγχο των εξερχόμενων από τα σύνορα Ελλάδας προς την ΠΓΔΜ, όπως και η απειλή εξόδου της Ελλάδας από τη Σέγκεν. Παράλληλα, η αντιμετώπιση των προσφύγων που έχουν φτάσει στις χώρες της Ευρώπης καθορίζεται όλο και περισσότερο με κριτήρια εκμετάλλευσης και ξενοφοβίας. Οι  αποφάσεις της Δανίας και Ελβετίας για κατασχέσεις χρημάτων και προσωπικών ειδών των προσφύγων, του μαρκαρίσματος των πορτών των προσφύγων στη Βρετανία, οι αποφάσεις για μαζικές απελάσεις από Σουηδία, Νορβηγία συνιστούν μια νέα ποιότητα συνολικής αντιδημοκρατικής στροφής στο όνομα της ασφάλειας από τους «ξένους» που παραπέμπει σε πογκρόμ και άλλες εποχές. Οι ξενοφοβικές, ρατσιστικές πολιτικές των κυβερνήσεων χωρών, όπως Τσεχίας, Ουγγαρίας, Πολωνίας, Σλοβακίας συμπληρώνονται και από τις επιθέσεις νεοναζιστικών ομάδων στους πρόσφυγες σε μια σειρά χώρες.
Η κυβέρνηση της Ελλάδας είναι συνυπεύθυνη με τις κυβερνήσεις των χωρών της την ΕΕ για τις εκατόμβες των πνιγμένων προσφύγων και μεταναστών στο Αιγαίο με τη διατήρηση του δολοφονικού φράχτη στον Έβρο και τη μη διασφάλιση ασφαλών περασμάτων. Τον σχεδιασμό της προηγούμενης κυβέρνησης με παραχώρηση πλοίων του πολεμικού Ναυτικού στη δίωξη μεταναστών από τον πρώην ΥΕΘΑ Δ. Αβραμόπουλο, επικαιροποιεί ο νυν ΥΕΘΑ Π.Καμμένος στο πρόσφατο Συμβούλιο των υπουργών Άμυνας των κρατών - μελών της ΕΕ προτείνοντας «η Ελλάδα να παρέχει πληροφορίες από θερμικές κάμερες και ραντάρ των πλοίων του Πολεμικού Ναυτικού για το πότε ξεκινούν βάρκες με πρόσφυγες από τα τουρκικά παράλια». Το ΥΠΕΘΑ έχει διεξάγει την Πανελλαδική Άσκηση «Παρμενίωνας 2015»με βασικό σενάριο τον πόλεμο κατά της Τρομοκρατίας, ενώ είχε διατάξει την 16η Μεραρχία σε επιφυλακή για να σταματήσει τους πρόσφυγες που έρχονταν από Αδριανούπολη πριν λίγους μήνες. Σήμερα οι πολιτικές της «αποτροπής» συμπληρώνονται με την επαναλειτουργία στρατοπέδων συγκέντρωσης όπως της Κορίνθου, τη δημιουργία των hot spot ως κέντρων κράτησης στα νησιά και των νέων στρατοπέδων στη Σίνδο και στο Σχιστό, την κατηγοριοποίηση προσφύγων και μεταναστών σε «καλούς» και «κακούς» (που απελαύνονται) και με την επιχείρηση ποινικοποίησης του κινήματος με συλλήψεις μελών ομάδων αλληλεγγύης που δραστηριοποιούνται στα νησιά από τη FRONTEX και την ΕΛ.ΑΣ.
Όμως παρ’ όλα αυτά, οι εκβιασμοί της ΕΕ κλιμακώνονται: Μετά το γνωστό «ή εφαρμόζετε μνημόνιο ή σας πετάμε έξω από το ευρώ» το νέο ΤΙΝΑ είναι: «Σταματήστε τους πρόσφυγες στο Αιγαίο και αν περάσουν κρατείστε τους σε στρατόπεδα συγκέντρωσης αλλιώς θα σας βγάλουμε από την συνθήκη Σένγκεν και δεν θα σας διευκολύνουμε στο χρέος». Η κοινωνία της αλληλεγγύης και της αντίστασης απαντά: Οι ζωές των ανθρώπων είναι πάνω από τη Σέγκεν και τις αντιδραστικές συμφωνίες της Ευρώπης - Φρούριο. Η αποδοχή αυτού του εκβιασμού από την Ελλάδα, σημαίνει από επιδείνωση των υπαρχόντων τραγικών καταστάσεων: πολλαπλάσιοι θάνατοι στο Αιγαίο και μετατροπή της Ελλάδας σε «αποθήκη ανθρώπινων ψυχών». Επίσης διευκολύνεται η νεκρανάσταση των βρυκολάκων του ναζισμού - της Χρυσής Αυγής - που τελευταία επιχειρούν να ξεφύγουν από το περιθώριο του εδωλίου της εγκληματικής συμμορίας στήνοντας φιέστες μίσους όπως στις 30 Γενάρη και ενεργοποιώντας δήθεν «επιτροπές αγανακτισμένων κατοίκων» όπως στον Πειραιά. Εντείνονται η στρατιωτικοποίηση των συνόρων και τα «μέτρα ασφάλειας» με ό,τι αυτό συνεπάγεται όχι μόνο για τους πρόσφυγες, αλλά και για την αυταρχοποίηση ενός καθεστώτος «έκτακτης ανάγκης» που τείνει να επιβληθεί στην Ελλάδα με την κρίση και τα μνημόνια.
Το πραγματικό δίλημμα είναι εάν θέλουμε να έχουμε χιλιάδες ακόμη νεκρούς ανθρώπους που το μόνο «έγκλημά τους» ήταν η επιθυμία να επιβιώσουν ή θα αποδεχτούμε τις μαζικές δολοφονίες στο Αιγαίο περίπου ως αναπόφευκτο κακό.
Το πραγματικό δίλημμα είναι εάν θα εμποδίσουμε ή θα ενισχύσουμε την καταστολή της ΕΕ, το κράτος έκτακτης ανάγκης που χτίζεται αρχής γενομένης από τη Γαλλία, την «Ευρώπη-φρούριο».
Το πραγματικό δίλημμα είναι εάν στη μάχη ενάντια στην κατεδάφιση της κοινωνικής ασφάλισης που δίνουμε, θα αγωνιστούμε ενάντια στην αδήλωτη εργασία που παίρνει τρομακτικές διαστάσεις, χέρι - χέρι με δεκάδες χιλιάδες μετανάστες εργαζόμενους που παραμένουν ανασφάλιστοι,  συλλαμβάνονται και φυλακίζονται εξ’ αιτίας της άρνησης του κράτους να νομιμοποιήσει την παραμονή και την εργασία τους.
Για όλους αυτούς τους λόγους η μόνη διέξοδος είναι η χωρίς όρους αλληλεγγύη μας στους πρόσφυγες και τους μετανάστες. Η αντίσταση στις πολιτικές της Ευρώπης-φρούριο, του πολέμου, της φτώχειας, του κράτους έκτακτης ανάγκης.
Αγωνιζόμαστε για την δημιουργία ασφαλών δρόμων διέλευσης, άμεσης χορήγησης ασύλου και νομιμοποιητικών εγγράφων σε πρόσφυγες και μετανάστες σε όποια χώρα της ΕΕ το επιθυμούν.
Για ανοιχτά σύνορα στους πρόσφυγες με κατάργηση των δολοφονικών φραχτών όπως του Έβρου.
Για νομιμοποίηση και κοινωνική εξίσωση των μεταναστών που ζουν στην Ελλάδα.
Για την δημιουργία  ανθρώπινων δομών φιλοξενίας με την αξιοποίηση δημόσιων κτιρίων και την πρόσληψη προσωπικού στις κοινωνικές υπηρεσίες για ντόπιους και μετανάστες.
Για την παύση των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και την απεμπλοκή της Ελλάδας από αυτές. Για να φύγει ο στόλος του ΝΑΤΟ από το Αιγαίο.
Για την ανατροπή του  μνημονιακού αδιέξοδου της φτώχειας, της ανεργίας και της έντασης της καταστολής, που πλήττει όλους μας.
Χαιρετίζουμε τον αγώνα των εργαζόμενων, των φτωχών αγροτών, των «αυτοαπασχολούμενων» και των εργαζόμενων επιστημόνων με «μπλοκάκι», όλων όσων αυτές της μέρες παλεύουν για να μην κατεδαφιστεί η κοινωνική ασφάλιση.
ΑΝΤΙΡΑΤΣΙΣΤΙΚΕΣ-ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΙΚΕΣ, ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΕΣ-ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΕΣ, LGBTQ OΡΓΑΝΩΣΕΙΣ, ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ ΚΑΙ ΜΑΖΙΚΟΙ ΦΟΡΕΙΣ
Κυριακάτικο Σχολείο Μεταναστών
Κίνηση «ΑΠΕΛΑΣΤΕ ΤΟΝ ΡΑΤΣΙΣΜΟ»

tel-fax: 210-5130373, 3306286,6974363037, www.ksm.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙΤΕ ΤΙΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ

ΡΟΔΟΣυλλέκτης: http://rokar-rokar.blogspot.gr

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: http://rouvim.blogspot.com/

ΚΡΗΤΗΝΙΑ: http://www.kritinia.gr/

ΙΣΤΡΙΟΣ: http://istrio.blogspot.com/

ΣΟΡΩΝΗ: http://www.ampernalli.gr/

ΕΚΟΦΙΛΜ: http://www.ecofilms.gr/

ΡΟΔΟΣυλλέκτης: http://www.rodosillektis.com/

Η Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Ρόδου: http://opsrodou.gr/

ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ: http://www.hamogelo.gr

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ: http://www.pnai.gov.gr

ΔΗΜΟΣ ΡΟΔΟΥ: http://www.rodos.gr/el/