Email.

Το Email μας...
r.telxinas@yahoo.gr

Τρίτη 28 Ιουνίου 2016

ΚΚΕ: ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΤΗ ΡΟΔΟ

Κοινοβουλευτική Ομάδα 
Λεωφ. Ηρακλείου 145, 14231 ΝΕΑ ΙΩΝΙΑ, 
τηλ.: 2102592213, 2102592105, 2102592258, fax: 2102592097 
e-mail: ko@vouli.kke.gr, http://www.kke.gr 
Γραφεία Βουλής: 2103708168, 2103708169, fax: 2103707410 

ΚΚΕ: ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΤΗ ΡΟΔΟ

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Θέμα: Μέτρα αποζημίωσης αγροτών και αποκατάστασης καλλιεργειών και υποδομών από την πυρκαγιά που προκλήθηκε 19/06/2016 στη Ρόδο.

Ανυπολόγιστες καταστροφές άφησε πίσω της η πυρκαγιά που ξέσπασε στην Απολακκιά της Ρόδου και εξαπλώθηκε στις περιοχές Ίστριο, Αρνίθα, Μονόλιθο και Σιάννα, κάνοντας κυριολεκτικά στάχτη πάνω από 9.000 στρέμματα ελαιοδέντρων, εσπεριδοειδών, σιτηρών και άλλων αγροτικών καλλιεργειών, σταβλικές εγκαταστάσεις και υποδομές.

Καταστράφηκαν επίσης πάνω από 9.000 στρέμματα δάσους και δασικών εκτάσεων τμήματα των οποίων είχαν καεί ξανά σε πυρκαγιές το 1992 και το 2003. Επιπλέον μεγάλη είναι και η καταστροφή του αρδευτικού δικτύου, με αποτέλεσμα να είναι αδύνατη η άρδευση ακόμα και αυτών των καλλιεργειών που διασώθηκαν και να κινδυνεύουν και αυτές. Οι κτηνοτρόφοι αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα με την έλλειψη ζωοτροφής αφού κάηκαν βοσκότοποι.

Το γνωστό προστατευόμενο ελάφι της Ρόδου (Dama - dama), με πληθυσμό 1500 -2000 ελάφια, αντιμετωπίζει πρόβλημα επιβίωσης αφού η πυρκαγιά κατέκαψε τμήμα του βιότοπου πάνω από τα Απολάκκια.

Ο δασικός πλούτος όλης της γύρω περιοχής των χωριών αυτών, έχει καεί εντελώς και κινδυνεύουν από πλημμύρες σε περίπτωση βροχής, ενώ απειλούνται και οι οικισμοί της ευρύτερης περιοχής.

Κρίνεται πραγματικά η επιβίωση των κατοίκων της περιοχής αυτής, από την άμεση κρατική παρέμβαση ώστε να καταγραφούν οι ζημιές χωρίς χρονοβόρες διαδικασίες, να αποζημιωθούν οι πληγέντες στο 100% των απωλειών της παραγωγής του κεφαλαίου των υποδομών. Κρίνεται από την αποκατάσταση όλων των κατεστραμμένων δικτύων ύδρευσης και άρδευσης και την άμεση δρομολόγηση, τεχνικών και αντιδιαβρωτικών έργων για την προστασία αγροτικών υποδομών κατοικιών από πλημμύρες και κατολισθήσεις.

Επιβάλλονται μέτρα οικονομικής διευκόλυνσης προς τους πληγέντες, με αναστολή πληρωμής τραπεζικών δανείων για τα επόμενα 5 χρόνια χωρίς επιβαρύνσεις, χορήγηση άτοκων δανείων (καλλιεργητικά - επισκευαστικά) 10ετούς διάρκειας και απαλλαγή φορολογίας και δημοτικών τελών έως το 2020.

Η τεράστια καταστροφή που υπέστησαν οι υποδομές και οι καλλιέργειες των αγροτών της περιοχής αυτής, τους έχει οδηγήσει σε απόγνωση έχοντας ν’ αντιμετωπίσουν και όλα τα υπόλοιπα φοροληστρικά μέτρα, ως αποτέλεσμα της αντιλαϊκής και φορομπηχτικής πολιτικής όλων των κυβερνήσεων και της σημερινής ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ. Υπουργοί ποια άμεσα μέτρα προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση: Καταγραφής των ζημιών, αποζημίωσης, άλλων οικονομικών διευκολύνσεων των πληγέντων αγροτών και αποκατάστασης καλλιεργειών και υποδομών από την πυρκαγιά που προκλήθηκε στα χωριά Απολακκιά, Αρνίθα, Ίστριο, Μονόλιθο και Σιάννα του Δήμου Ρόδου,

Για να κηρυχθούν άμεσα αναδασωτέες οι καμένες εκτάσεις, χωρίς καμιά αλλαγή στη χρήση και για να προστατευθεί ο βιότοπος και το μοναδικό στο είδος του, ελάφι της Ρόδου.

Ο Βουλευτής
Σταύρος Τάσσος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙΤΕ ΤΙΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ

ΡΟΔΟΣυλλέκτης: http://rokar-rokar.blogspot.gr

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: http://rouvim.blogspot.com/

ΚΡΗΤΗΝΙΑ: http://www.kritinia.gr/

ΙΣΤΡΙΟΣ: http://istrio.blogspot.com/

ΣΟΡΩΝΗ: http://www.ampernalli.gr/

ΕΚΟΦΙΛΜ: http://www.ecofilms.gr/

ΡΟΔΟΣυλλέκτης: http://www.rodosillektis.com/

Η Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Ρόδου: http://opsrodou.gr/

ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ: http://www.hamogelo.gr

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ: http://www.pnai.gov.gr

ΔΗΜΟΣ ΡΟΔΟΥ: http://www.rodos.gr/el/