Email.

Το Email μας...
r.telxinas@yahoo.gr

Παρασκευή 5 Αυγούστου 2016

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ για τον νέο «κώδικα δεοντολογίας» των τραπεζών

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
ΤΟΜΕΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Ν.ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ

Ανακοίνωση

Δεν πέρασαν 20 μέρες από την ημέρα που η κυβέρνηση μαζί με όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης απέρριψαν την πρόταση νόμου που κατέθεσε το ΚΚΕ στη βουλή, για μέτρα ανακούφισης των υπερχρεωμένων νοικοκυριών ως επιτακτική ανάγκη σήμερα και η κυβέρνηση, -συνεπής στο ταξικό της πρόσημο-, ανοίγει διάπλατα το δρόμο για τους πλειστηριασμούς και της α' κατοικίας με τον νέο «κώδικα δεοντολογίας» των τραπεζών για τη διαχείριση των "κόκκινων" δανείων. 

Η συνεχιζόμενη επίθεση στο λαϊκό εισόδημα, με κόφτες σε μισθούς, συντάξεις, εργασιακά δικαιώματα και κοινωνικές παροχές, με ανεργία και απολύσεις, απανωτά χαράτσια και φοροεπιδρομή, έχει οδηγήσει το 85% και πάνω των οικογενειών να δυσκολεύεται, να αδυνατεί να αποπληρώσει τις δόσεις των δανείων.

Χιλιάδες δανειολήπτες σήμερα έχουν μια εμπειρία από τις απειλές και τους εκβιασμούς που γίνονται τηλεφωνικά ή γραπτά, προκειμένου να αναγκαστούν να υποκύψουν στους όρους, για να πληρώσουν δάνεια, που είχαν αναλάβει κάτω από εντελώς διαφορετικές συνθήκες εργασίας και διαβίωσης.

Με το νέο οπλοστάσιο που έδωσε η κυβέρνηση στις τράπεζες, οι πιέσεις θα γίνουν αφόρητες, για να υποχρεωθούν τα λαϊκά νοικοκυριά να «συμφωνήσουν» σε εξατομικευμένα μνημόνια συνεργασίας με τις τράπεζες. Η θηλειά σφίγγει ακόμα περισσότερο όταν δεν έχει ο δανειολήπτης το χαρακτηρισμό του «συνεργάσιμου»: «Ο αποχαρακτηρισμός του δανειολήπτη ως συνεργάσιμου μπορεί να έχει ως συνέπεια τον αποκλεισμό του από ειδικές ευεργετικές διατάξεις της νομοθεσίας», αναφέρεται χαρακτηριστικά στον νέο «Κώδικα Δεοντολογίας», ανοίγοντας διάπλατα την προοπτική των πλειστηριασμών.

Ως «εναλλακτικές» λύσεις εμφανίζονται, μεταξύ άλλων, η «εθελοντική»!!! πώληση του ακινήτου σε τρίτους, επίσης η «εθελοντική παράδοση»!!! του ακινήτου στην τράπεζα, ενώ υπό προϋποθέσεις προβλέπονται ρυθμίσεις, όπως αυτές που ήδη εφαρμόζουν οι τράπεζες (χρονική μετακύλιση, μείωση επιτοκίων κ.ά.). Αλήθεια πόσο εθελοντικά θα δώσει στη τράπεζα ο εργαζόμενος το σπίτι του , πόσο εθελοντικά θα διαγράψει τις θυσίες που έκανε η οικογένειά του για να μην τον πετάξουν στο δρόμο? Ακόμα και στη διατύπωση των λέξεων προσέχουν οι κυβερνώντες να μη θίξουν το προφίλ «κοινωνικής ευαισθησίας» που φιλοτεχνούν οι τράπεζες!

Με τον «Κώδικα Δεοντολογίας», η διαχείριση των «κόκκινων» επιχειρηματικών δανείων ανοίγει δρόμους για μαζικές αναδιαρθρώσεις βιώσιμων επιχειρήσεων, αλλά και κλάδων της οικονομίας και της παραγωγής που χαρακτηρίζονται για τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα. Σε αυτό το επίπεδο, προβλέπεται η δυνατότητα για «συμφωνία ανταλλαγής χρέους με μετοχικό κεφάλαιο», δηλαδή η συμμετοχή των τραπεζών στις επιχειρήσεις, ή ακόμη και η πλήρης ανάληψη της ιδιοκτησίας από τις τράπεζες. Αυτές, με τη σειρά τους, και αφού προηγουμένως τις εξυγιάνουν και τις απαλλάξουν από «βαρίδια» θα τις μεταβιβάσουν στη συνέχεια σε άλλους ενδιαφερόμενους επενδυτές.

Η λαϊκή κατοικία δεν κινδυνεύει μόνο από τις τράπεζες, καιροφυλακτεί για την αρπαγή της και το Δημόσιο, το οποίο με βάση τη στοχοθεσία των μνημονίων θα προχωρήσει σε επιβολή μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης στο 52% των οφειλετών έως το Σεπτέμβρη και στο 55% έως το τέλος του έτους.

Σε αυτό το φόντο, οι κατασχέσεις μισθών και συντάξεων, οι πλειστηριασμοί και άλλα μέτρα «αναγκαστικής εκτέλεσης» θα πάρουν το επόμενο διάστημα ακόμη μαζικότερες διαστάσεις.

Ο λαός πρέπει να βάλει φρένο στο τσάκισμά του. Να πληρώσουν οι υπεύθυνοι που είναι οι επιχειρηματικοί, τραπεζικοί όμιλοι, συνολικά το μεγάλο κεφάλαιο και οι πολιτικοί του εκπρόσωποι.

Ρόδος 5/08/2016

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙΤΕ ΤΙΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ

ΡΟΔΟΣυλλέκτης: http://rokar-rokar.blogspot.gr

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: http://rouvim.blogspot.com/

ΚΡΗΤΗΝΙΑ: http://www.kritinia.gr/

ΙΣΤΡΙΟΣ: http://istrio.blogspot.com/

ΣΟΡΩΝΗ: http://www.ampernalli.gr/

ΕΚΟΦΙΛΜ: http://www.ecofilms.gr/

ΡΟΔΟΣυλλέκτης: http://www.rodosillektis.com/

Η Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Ρόδου: http://opsrodou.gr/

ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ: http://www.hamogelo.gr

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ: http://www.pnai.gov.gr

ΔΗΜΟΣ ΡΟΔΟΥ: http://www.rodos.gr/el/