Email.

Το Email μας...
r.telxinas@yahoo.gr

Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου 2016

Υπόθεση ΕΛΣΤΑΤ: τα ένοχα ψεύδη μετονομάζονται σε “αθώες” αυταπάτες!

Από τους ΑΝΤΙΛΟΓΟΥΣ (www.antilogoi.gr) Ενότητα ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Υπόθεση ΕΛΣΤΑΤ: Σήμερα, όπως και χθές, τα ένοχα ψεύδη μετονομάζονται σε “αθώες” αυταπάτες! 

του Ραφαήλ Μεν. Μαϊόπουλου

1. Τον Μάρτιο 2010, συστήθηκε η “Ανεξάρτητη Διοικητική Αρχή με την επωνυμία ‘Ελληνική Στατιστική Αρχή’ (ΕΛΣΤΑΤ)”, με τον Ν. 3832 που ορίζει ότι:
- “Η ΕΛΣΤΑΤ απολαύει λειτουργικής ανεξαρτησίας, διοικητικής και οικονομικής αυτοτέλειας και δεν υπόκειται σε έλεγχο από κυβερνητικά όργανα ή άλλη διοικητική αρχή”.
- “Ο Πρόεδρος και τα μέλη της ΕΛΣΤΑΤ απολαύουν προσωπικής ανεξαρτησίας κατά την άσκηση των καθηκόντων τους και δεσμεύονται μόνο από τον νόμο και τη συνείδησή τους”.
2. Τον Νοέμβριο 2010, ο Ανδρέας Γεωργίου, Πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ από τον Αύγουστο 2010, ανακοίνωσε πως το έλλειμμα του 2009 ήταν το 15,4 % του ΑΕΠ της Χώρας (κατά 1,8 μονάδες μεγαλύτερο από το 13,6 % που είχε εκτιμηθεί τον Απρίλιο 2010). 
Το έλλειμμα αυτό του 2009 (το 15,4%) αμφισβητήθηκε από ορισμένα πολιτικά κόμματα, κάποιους βουλευτές άλλων κομμάτων, τον Αναπληρωτή πρόεδρο, ένα μέλος και ένα προϊστάμενο Υπηρεσίας της ΕΛΣΤΑΤ, τον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών, τον Σύλλογο Εργαζομένων στην ΕΛΣΤΑΤ και άλλους.
Η υπόθεση απασχόλησε και τη Δικαιοσύνη, με τελευταία πράξη της την πρόσφατη αναίρεση από το Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου του βουλεύματος του Συμβουλίου Εφετών Αθηνών (του έτους 2015), που είχε αποφανθεί να μη γίνει κατηγορία κατά του Προέδρου και δύο προϊσταμένων Υπηρεσιών της ΕΛΣΤΑΤ για ψευδή βεβαίωση σε βάρος του Δημοσίου, και την παραπομπή της υπόθεσης για νέα κρίση στο Συμβούλιο Εφετών Αθηνών. 
3. Τα πολιτικά γεγονότα, μετά την αναίρεση του Αρείου Πάγου.
(α) Στελέχη της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ ξαναζωντανεύουν την περί συνωμοσίας προσφιλή τους θεωρία.
Ο υπουργός και στενός σύμβουλος του πρωθυπουργού Νίκος Παππάς ζητά να διερευνηθεί σε βάθος “πώς και αν τα ελλείμματα φούσκωσαν ώστε να εξυπηρετήσουν προσχεδιασμένες πολιτικές αποφάσεις δέσμευσης της Ελλάδας σε ένα μνημόνιο”.
(β) Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ακούγοντας τις δηλώσεις αυτές των κυβερνητικών στελεχών, αντιδρά έντονα και με πρωτοφανή στην ιστορία της τρόπο.
Με επιστολή των Βλ. Ντομπρόβσκις, Π. Μοσκοβισί και Μ.Τίσεν πρός τον Ευκλείδη Τσακαλώτο:
- Εκφράζει “την ανησυχία της για τις δηλώσεις αυτές επειδή, μεταξύ άλλων, θέτουν υπό αμφισβήτηση την εγκυρότητα των δημοσιονομικών δεδομένων στα οποία βασίζεται το Πρόγραμμα Στήριξης της Σταθερότητας για την Ελλάδα”.
- Δηλώνει πως “τα δεδομένα σχετικά με το ελληνικό δημόσιο χρέος κατά την περίοδο 2010-2015 ήταν απολύτως αξιόπιστα και αναφέρθηκαν με ακρίβεια στην Eurostat”.
- Καλεί την Κυβέρνηση να αντιμετωπίσει “ενεργά και δημόσια την εσφαλμένη εντύπωση ότι τα δεδομένα υπέστησαν παραποίηση κατά την περίοδο 2010-2015 και να προστατεύσει την ΕΛΣΤΑΤ και το προσωπικό της από παρόμοιους αβάσιμους ισχυρισμούς”. 
(γ) Με την απαντητική επιστολή του προς την Επιτροπή, ο Υπουργός Οικονομικών:
- Δείχνει να απορεί για την “προτροπή της στην ελληνική Κυβέρνηση να πάρει θέση για το εάν τα στατιστικά στοιχεία του 2010 ήταν ή όχι έγκυρα”!
- Της υποδεικνύει πως “αν έχει προνομιακή επιστημολογική θέση να κρίνει την υπόθεση (κάτι που δεν διεκδικεί ο ίδιος), τότε έχει την ηθική υποχρέωση να την καταθέσει στην ελληνική Δικαιοσύνη για να διευκολύνει το έργο της”!
(δ) Ο Πρόεδρος της Βουλής Ν. Βούτσης δηλώνει: “Εάν η Κομισιόν θεωρεί πράγματι, ότι έχει να προσφέρει στην αντικειμενική αποτίμηση εκείνης της περιόδου και σε ό,τι αφορά συγκεκριμένα στα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, μπορεί να ζητήσει να παραστεί στην Ελληνική Δικαιοσύνη και να μαρτυρήσει για το δίκιο του κ. Γεωργίου”. 
(ε) Τελικά, ο Υπουγός Αναπληρωτής Οικονομικών Γ. Χουλιαράκης, ανταποκρινόμενος στην απαίτηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (και αφήνοντας ουσιαστικά έκθετους τους Ν. Παππά, Ευ. Τσακαλώτο, Ν. Βούτση και άλλους) δηλώνει στη Βουλή “Η κυβέρνηση έχει πλήρη εμπιστοσύνη στα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ και της Eurostat”.
4. Απορίες και ερωτήματα.
(α) Η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα δέχεται ότι, κατά το Ευρωπαϊκό Δίκαιο, η Eurostat είναι η μόνη αρμόδια αρχή για τον έλεγχο της εγκυρότητας και την πιστοποίηση των εθνικών στατιστικών στοιχείων των κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή το αμφισβητεί;
(β) Ο Υπουργός Οικονομικών, και πανεπιστημιακός καθηγητής, κ. Τσακαλώτος δεν αντιλαμβάνεται την αντίφαση των λόγων του ίδιου και των συντρόφων του; (αφού δεν έχουν “επιστημολογική θέση να κρίνουν”, πώς ισχυρίζονται πως τον Νοέμβριο 2010 έγινε “φούσκωμα του ελλείμματος”;).
(γ) Αν ο Υπουργός Οικονομικών ομολογεί πως “ο ίδιος δεν έχει επιστημολογική θέση να κρίνει την υπόθεση” του ελλείμματος της Χώρας και αν αμφιβάλλει για την ικανότητα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να την κρίνει ή ίδια, σε ποιον προτείνει να απευθυνθούν όσοι ενδιαφέρονται ή υποχρεούνται να ερευνήσουν το ζήτημα;
(δ) Έχει ίχνος σοβαρότητας η απαίτηση του Προέδρου της Βουλής κ. Ν. Βούτση “η Κομισιόν να ζητήσει να παραστεί στην Ελληνική Δικαιοσύνη και να μαρτυρήσει”;
Η δημόσια και διαρκής (από το 2010 μέχρι σήμερα) δήλωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την “απόλυτη αξιοπιστία” των στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ μετά τον Νοέμβριο 2010 δεν αρκεί;
(ε) Τα στελέχη της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ έχουν ξεχάσει ότι το έλλειμμα του 2009, όπως ανακοινώθηκε από την ΕΛΣΤΑΤ και επικυρώθηκε από τη Eurostat τον Νοέμβριο 2010, έχει γίνει δεκτό από την Ελληνική Βουλή (με την ψήφιση των Προϋπολογισμών όλων των ετών από τότε μέχρι σήμερα), το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, όλα τα κράτη της Ευρωζώνης, τη Συμβουλευτική Επιτροπή Ορθής Πρακτικής της ΕΛΣΤΑΤ, την ESSC (Επιτροπή του Ευρωπαϊκού Στατιστικού Συστήματος), τον πρώην Υπουργό Οικονομικών και σημερινό Διοικητή της Τ.τ.Ε. Ι. Στουρνάρα και τον σημερινό Πρόεδρο της ΕΛΣΤΑΤ Αθ. Θανόπουλο;
5. Στην υπόθεση της ΕΛΣΤΑΤ ο κ. Τσίπρας και οι συνεργάτες του συμπεριφέρονται, όπως όταν... ανάγκαζαν τους Δανειστές να δεχτούν την κατάργηση των Μνημονίων, τις αγορές να χορεύουν στα νταούλια τους, την Ευρώπη να αλλάζει πορεία...
Επιχειρούν, αποτυγχάνουν και, μετά την αποτυχία, μετονομάζουν τα ένοχα ψεύδη σε “αθώες” αυταπάτες!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙΤΕ ΤΙΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ

ΡΟΔΟΣυλλέκτης: http://rokar-rokar.blogspot.gr

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: http://rouvim.blogspot.com/

ΚΡΗΤΗΝΙΑ: http://www.kritinia.gr/

ΙΣΤΡΙΟΣ: http://istrio.blogspot.com/

ΣΟΡΩΝΗ: http://www.ampernalli.gr/

ΕΚΟΦΙΛΜ: http://www.ecofilms.gr/

ΡΟΔΟΣυλλέκτης: http://www.rodosillektis.com/

Η Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Ρόδου: http://opsrodou.gr/

ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ: http://www.hamogelo.gr

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ: http://www.pnai.gov.gr

ΔΗΜΟΣ ΡΟΔΟΥ: http://www.rodos.gr/el/