Email.

Το Email μας...
r.telxinas@yahoo.gr

Τρίτη 17 Ιανουαρίου 2017

Ανακοίνωση της ΔΑΣ Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ρόδου

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ (ΔΑΣ) ΞΕΝΟΔΟΧΟΥΠΑΛΗΛΩΝ
ΣΤΗΡΙΖΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΜΕ

ΓΕΝΑΡΗΣ 2017

Συνάδελφε – συναδέλφισσαπου εργάζεσαι στα ξενοδοχεία 

Η νέα χρονιά μαζί με την ελπίδα και την αισιοδοξίαγια καλύτερες μέρες, φέρνει προβληματισμό και αβεβαιότητα, αφού υπάρχουν σοβαρές εξελίξεις που επηρρεάζουν τη ζωή και τη δουλειά μας και στον κλάδο του τουρισμού, αλλά και γενικότερα.Καταρχήν βρισκόμαστε σε μια περίοδο που πάντα είναι δύσκολη για τους εποχιακούς, αφού όσο αιματηρή οικονομία και αν κάνεις μέσα στη σαιζόν,ότι έχεις φυλάξειγια το χειμώνα αυτή την περίοδο κοντεύει να εξαντληθεί, ενώ δεν ξέρεις ακόμα πότε θα προσληφθείς πάλι. Ειδικά τα τελευταία χρόνια, που κυριαρχούν από τη μια οι μειώσεις μισθών, οι πολύμηνες καθυστερήσεις, οι πρόωρες απολύσειςκαι από την άλλη όλο και περισσότεροι φόροι και λογαριασμοί, τα χρήματα δε φτάνουν ούτε για τους μήνες του καλοκαιριού, πόσο μάλλον να περισσέψουν για να βγει ο χειμώνας.

Σα να μην έφταναν αυτά, ήρθε φέτος να προστεθεί και η μεγάλη καθυστέρηση στην πληρωμή του επιδόματος ανεργίας για χιλιάδες συναδέλφους, ένα επίδομα που έτσι κι αλλιώς δε φτάνει ούτε για τα βασικά. Υπάρχουν συνάδελφοι που έχουν κάνει αίτηση από τις αρχές Νοέμβρη και δεν έχουν ακόμη πληρωθεί, σκέψου πότε πρέπει να περιμένουν να πληρωθούν όσοι συνέχιζαν και μέσα στις γιορτές να καταθέτουν αιτήσεις!

Εδώ πρέπει να υπάρξει τώρα μαζική οργανωμένη αντίδραση, κινητοποιήσεις. Να απαιτήσουν οι ξενοδοχοϋπάλληλοι να πληρωθούν εδώ και τώρα τα επιδόματα που στο κάτω κάτω είναι δικά μας λεφτά, από τους φόρους και τις εισφορές μας. Η κυβέρνηση έχει ευθύνη να δώσει λύση άμεσα, όποιο κι αν είναι το πρόβλημα που απ΄ ότι φαίνεται είναι γενικευμένο, αφού το ίδιο πρόβλημα υπάρχει και σε άλλες περιοχές, στην Κω, στην Κέρκυρα, στη Ζάκυνθο, στην Κεφαλλονιά.

Και σίγουρα η ηγεσία του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων και του Εργατικού Κέντρου είναι ακατάλληλες να μπουν επικεφαλήςγιατί όλο αυτό το διάστημα αδιαφόρησαν παρόλο που τέθηκε ως θέμα συζήτησης επανειλλημένα από τη ΔΑΣ, αλλά ακόμα και δυο κουβέντες που είπαν πρόσφατα στα ΜΜΕ, ήταν για να ξεπλύνουν τις κυβερνητικές ευθύνες και να ρίξουν την ευθύνη στους υπαλλήλους της Ρόδου.

Όμως οι εξελίξεις, αλλά και οι ευθύνες της ηγεσίας του Σωματείου είναι πολύ σοβαρότερες. Στις 31 Δεκέμβρη, έληξε η Τοπική Κλαδική Συλλογική Σύμβαση των ξενοδοχοϋπαλλήλων, ενώ παράλληλα οι ξενοδόχοι διαγράφονται ο ένας μετά τον άλλο από την Ένωση Ξενοδόχων, για να μπορούν και νόμιμα να πληρώνουν μισθούς 400 – 500 ευρώ. Αυτή είναι πολύ σοβαρή εξέλιξη που καίει στην κυριολεξία όλους τους εργαζόμενους του κλάδου και δε χωρά καμιά υποτίμηση και επανάπαυση, αλλά είναι ανάγκη να γίνει συζήτηση για την οργάνωση αγώνων για την υπογραφή σύμβασης και μάλιστα με κάλυψη των απωλειών που είχαμε τα χρόνια της κρίσης.

Αντί γι αυτό όμως και ενώ το ζήτημα μπαίνει από την πλευρά της ΔΑΣ ανελλιπώς στο Διοικητικό Συμβούλιο του Σωματείου εδώ και πολλούς μήνες, η ηγεσία του Σωματείου, έφερε το θέμα για συζήτηση στις 24 Δεκέμβρη, παραμονή Χριστουγέννων και μέσα σε μισή ώρα ….ξεμπέρδεψε με το ζήτημα! Θα το παραπέμψει όπως λέει στον ΟΜΕΔ (διαιτησία). Όμως ο ΟΜΕΔ είναι που έχει βγάλει πρόσφατα αποφάσεις για τον επισιτισμό και τους ζαχαροπλάστες με μεγάλες μειώσεις πάνω από 20%, αφού στην ουσία πρόκειται για κυβερνητικό όργανο που επιβάλλει αποφάσεις που συμφέρουν τη μεγαλοεργοδοσία, ειδικά αυτή την περίοδο της κρίσης. Χώρια που δε θα έχει μείνει εργοδότης στην Ένωση για να εφαρμόσει την όποια απόφαση.

Είναι δυνατό λοιπόν να αποδεχτούμε παθητικά αυτή την κατάσταση χωρίς να αντιδράσουμε; Είναι δυνατό να παίρνονται τόσο κρίσιμες αποφάσεις χωρίς να ενημερώνονται οι εργαζόμενοι του κλάδου, χωρίς συσκέψεις, Γενικές Συνελεύσεις;Πέφτει στις δικές μας πλάτες λοιπόν, των εργαζομένων του κλάδου, ξεπερνώντας τις συμβιβασμένες ηγεσίες να οργανώσουμε την πάλη το επόμενο διάστημα για να ακυρωθούν τα σχέδια εργοδοσίας και κυβέρνησης να διαλύσει ότι έχει απομείνει από δικαιώματα στον κλάδο μας.

Ως πρώτο βήμα, δεκάδες Σωματεία του τουρισμού, κλαδικά και επιχειρησιακά από όλη τη χώρα, οργανώνουν πανελλαδική ημέρα δράσης την Τετάρτη 25 Γενάρη και κινητοποίηση στο υπουργείο εργασίας. Ανάμεσά τους και τρία επιχειρησιακά Σωματεία από ξενοδοχεία της Ρόδου (Paradise, Mira Mare και Sheraton). Βασικά αιτήματα της κινητοποίησης αυτής είναι η να κηρυχθούν υποχρεωτικές οι Συλλογικές Συμβάσεις για όλους τους εργοδότες αλλά και να παρθούν μέτρα στήριξης των ανέργων εποχικών και μη.Η ΔΑΣ, οι ταξικές , οι υγιείς και τίμιες δυνάμεις δηλαδή στο Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων, θα πάρουν κάθε μέτρο ώστε τα σοβαρά ζητήματα του κλάδου να κουβεντιαστούν πλατιά στους εργαζόμενους, να οργανωθεί η πάλη για Συλλογική Σύμβαση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙΤΕ ΤΙΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ

ΡΟΔΟΣυλλέκτης: http://rokar-rokar.blogspot.gr

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: http://rouvim.blogspot.com/

ΚΡΗΤΗΝΙΑ: http://www.kritinia.gr/

ΙΣΤΡΙΟΣ: http://istrio.blogspot.com/

ΣΟΡΩΝΗ: http://www.ampernalli.gr/

ΕΚΟΦΙΛΜ: http://www.ecofilms.gr/

ΡΟΔΟΣυλλέκτης: http://www.rodosillektis.com/

Η Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Ρόδου: http://opsrodou.gr/

ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ: http://www.hamogelo.gr

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ: http://www.pnai.gov.gr

ΔΗΜΟΣ ΡΟΔΟΥ: http://www.rodos.gr/el/