Email.

Το Email μας...
r.telxinas@yahoo.gr

Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2017

Κοινό Δελτίο Τύπου των τριών συνεργαζόμενων επιχειρησιακών Σωματείων του Τουρισμού

Πραγματοποιήθηκε η προγραμματισμένη πανελλαδική κινητοποίηση στον κλάδο του Επισιτισμού Τουρισμού στις 25 Ιανουαρίου με κεντρικά αιτήματατην υποχρεωτικότητα της Συλλογικής Σύμβασης για όλους τους εργοδότες του κλάδου του Τουρισμού και τα μέτρα προστασίας των ανέργων.

Υπενθυμίζουμε ότι την κινητοποίηση αυτή οργάνωσαν 36 επιχειρησιακά και κλαδικά Σωματεία του Τουρισμού από όλη την Ελλάδα. Η κεντρική συγκέντρωση και πορεία πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, ενώ κινητοποιήσεις έγιναν και σε Θεσσαλονίκη, Ηράκλειο, Βόλο και αλλού. Από τη Ρόδο συμμετείχαν με πολυμελή αντιπροσωπεία τα Διοικητικά Συμβούλια των τριών επιχειρησιακών Σωματείων AmiliaMare&ParadiseVillage, Sheratonκαι MiraMare και μεμονωμένοι εργαζόμενοι του κλάδου.

Η συγκέντρωση ξεκίνησε έξω από το ξενοδοχείο AthensLedraσε ένδειξη αλληλεγγύης στους εργαζομένους του ξενοδοχείου που βρίσκονται σε ομηρία επί δέκα μήνες και αγωνίζονται για τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας και των δικαιωμάτων τους. Αποκλείστηκε συμβολικά η λεωφόρος Συγγρού, έξω από το ξενοδοχείο, έγιναν ομιλίες και χαιρετισμοί από τους εκπροσώπους των Σωματείων και στη συνέχεια οι συγκεντρωμένοι με πορεία κατευθύνθηκαν στο υπουργείο Εργασίας όπου και κατέληξε η πορεία.

Αντιπροσωπεία με εκπροσώπους από την Αθήνα τη, Ρόδο, την Κω και τη Ζάκυνθο συναντήθηκε με την Υπουργό κ. Αχτσιόχλου.

Στη συνάντηση οι εκπρόσωποι εξέθεσαν την κατάσταση και τα αδιέξοδα που βιώνουν οι εποχιακοί ξενοδοχοϋπάλληλοι, αφού το μοναδικό τους εισόδημα από τα τέλη Οκτώβρη μέχρι τον Απρίλη – Μάη είναι το τρίμηνο επίδομα της ντροπής των 360 ευρώ, το οποίο φέτος δεν έχει δοθεί ακόμη. Απαίτησαν να καταβληθεί άμεσα και να επιστρέψει ως άμεσο μέτροτο καθεστώς της πεντάμηνης ή εξάμηνης επιδότησης που ίσχυε ως το 2011. Παράλληλα να παρθούν ουσιαστικά μέτρα στήριξης των ανέργων και αύξησης του επιδόματος ανεργίας.

Η υπουργός απάντησε ότι δε γνώριζε για τις μεγάλες καθυστερήσεις στην καταβολή του επιδόματος, πράγμα αδύνατο αφού έχουν γίνει επανειλλημένες παρεμβάσεις για το ζήτημα και στο υπουργείοαπό τις αρχές Δεκέμβρη ακόμη. Επιβεβαιώνεται απ ότι φαίνεται ότι έχει δοθεί εντολή στον ΟΑΕΔ να κλείσει τη στρόφιγγα, να εγκρίνονται, με αργούς ρυθμούς οι αιτήσεις επιδότησης των ανέργων, για να παρουσιάζονται ενδεχόμενα πρωτογενή πλεονάσματα.

Για το ζήτημα της Συλλογικής Σύμβασης και της υποχρεωτικότητας για τους εργοδότες που καίει τους εργαζόμενους του κλάδου αφού θα δουν τους μισθούς και τα δικαιώματά τους να ισοπεδώνονταιη υπουργός παρέπεμψε τους εργαζόμενους στη διαπραγμάτευση και το κλείσιμο της αξιολόγησης. Επανέλαβε τα όσα συνηθίζει να λέει η κυβέρνηση, ότι έχει την πρόθεση να επαναφέρει το καθεστώς των συλλογικών διαπραγματεύσεων, ρίχνοντας την ευθύνη στο «κακό» ΔΝΤ που δεν το δέχεται.

Η πραγματικότητα βέβαια είναι ότι οι μεγάλοι εργοδότες του κλάδου θέλουν να ξεμπερδεύουν με τις συλλογικές συμβάσεις, με ότι δικαιώματα έχουν απομείνει στους ξενοδοχοϋπαλλήλους. Να ρίξουν ακόμα χαμηλότερα το κόστος της εργατικής δύναμης και από καλύτερες θέσεις να ανταγωνίζονται άλλες χώρες στην περιοχή, να μεγιστοποιήσουν τα ποσοστά κέρδους. Και σε αυτή την επιδίωξη η κυβέρνηση τους κάνει πλάτες!

Άρα ένα συμπέρασμα πρέπει να βγει για τους ξενοδοχοϋπάλληλους της περιοχής μας. Ότι απέναντί τους έχουν ένα μαύρο μέτωπο κυβέρνησης και εργοδοσίας για να τους αφαιρέσει και τα τελευταία δικαιώματα. Αυτή την εξέλιξη όχι μόνο δεν πρέπει να την αντιμετωπίσουμε παθητικά ή με φόβο, αλλά να σημάνει πραγματικός ξεσηκωμός, να δώσουν οι εργαζόμενοι τέτοια απάντηση που θα επιβάλλουν δουλειά με δικαιώματα και όχι σύγχρονη σκλαβιά, ξεπερνώντας και τις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες που σε μια τέτοια κρίσιμη περίοδο σωπαίνουν και δεν κάνουν ένα δράμι δουλειά για να οργανώσουν αγώνες.

Τα τρία συνεργαζόμενα επιχειρησιακά σωματεία του τουρισμού θα συνεδριάσουν τις επόμενες μέρες και θα καθορίσουν τα επομενα βήματά τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙΤΕ ΤΙΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ

ΡΟΔΟΣυλλέκτης: http://rokar-rokar.blogspot.gr

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: http://rouvim.blogspot.com/

ΚΡΗΤΗΝΙΑ: http://www.kritinia.gr/

ΙΣΤΡΙΟΣ: http://istrio.blogspot.com/

ΣΟΡΩΝΗ: http://www.ampernalli.gr/

ΕΚΟΦΙΛΜ: http://www.ecofilms.gr/

ΡΟΔΟΣυλλέκτης: http://www.rodosillektis.com/

Η Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Ρόδου: http://opsrodou.gr/

ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ: http://www.hamogelo.gr

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ: http://www.pnai.gov.gr

ΔΗΜΟΣ ΡΟΔΟΥ: http://www.rodos.gr/el/