Email.

Το Email μας...
r.telxinas@yahoo.gr

Σάββατο 23 Δεκεμβρίου 2017

Τρομοκρατία-Αναρχικοί-Mεμονωμένοι Λύκοι

Του Ευάγ. Αθανασιάδη (*)

Ημέρες Χριστουγέννων, κάλαντα, ευχές παντού. Το αιωνίως ζητούμενο, ακούγεται έντονα: «..και επί Γης Ειρήνη..» 
Όμως, με αφορμή την χθεσινή βομβιστική ενέργεια, έρχεται στην επικαιρότητα το θέμα της τρομοκρατίας.
Σε αυτό το άρθρο θα αναφερθούμε στις ιδιαιτερότητες της τρομοκρατίας στην Ελλάδα, σήμερα. Και το ζητούμενο θα παραμένει ευχή και αναζήτηση.

Προϋποθέσεις Άρθρου:
Τα άρθρα μας συνήθως είναι άρθρα γνώμης, και αποτυπώνουμε, τον απόηχο των γεγονότων στην κοινωνία, ίσως και με κάποιο ιδιαίτερο τρόπο.
Το σημερινό άρθρο, έχει και κάποια μορφή τεχνικής αξιολόγησης και αποτίμησης, για όσα γνωστοποιήθηκαν, αλλά και υπό το πρίσμα και της προγενεστέρας υπηρεσιακής ενασχολήσεως και εκπαιδεύσεως.
Διευκρινίζεται ότι δεν υπάρχει ειδική πληροφόρηση «έσωθεν», οι κρατικοί αρμόδιοι είναι οπωσδήποτε ειδικότεροι και αρμοδιότεροι, προς τους οποίους προσβλέπουμε, με απόλυτη εμπιστοσύνη. Δεν υπάρχει βέβαια, ούτε ίχνος ιδέας υποκαταστάσεώς τους.
Η έκθεση θα είναι συνοπτική, επιγραμματική και απλουστευμένη, με συμπεράσματα κατανοητά και χρήσιμα στον μέσο πολίτη, με μια προοπτική στο μέλλον. Δεν θα δοθούν στοιχεία που θα βελτίωναν τις τεχνικές ομάδων.

Θα αναφερθούμε και θα εξετάσουμε 5 πρόσφατα περιστατικά. Τα δύο (2) είναι στην άμεση επικαιρότητα και τρία (3) μας απασχόλησαν προ λίγων ημερών.
Ακόμη θα αναφέρουμε δύο(2) νέες τάσεις τις εποχής μας. 
Ας αναφέρουμε επιγραμματικά την δομή του άρθρου:
1. Βόμβα στο εφετείο, ικανής ισχύος.
2. Ξυλοδαρμός του Ματζιώτη στις φυλακές.
3. Σε προγενέστερο χρόνο, της εκρήξεως στο εφετείο, μπήκαν άλλοι ομοίων προδιαγραφών εκρηκτικοί μηχανισμοί.
4. Σύλληψη Κουρδικής Οργάνωσης, που θα ενεργούσε κατά του Ερντογάν, κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα.
5.Διαφοροποιημένη δράση αναρχικών – κουκουλοφόρων, κατά τις επετείους 17Νοε και θανάτου Γρηγορόπουλου
6. Μοναχικοί λύκοι.
7. Υβριδική Τρομοκρατία.
1. Βόμβα στο εφετείο, ικανής ισχύος
Ήταν μηχανισμός, ικανής ισχύος. Η εκρηκτική ύλη (ΕΥ) που χρησιμοποιήθηκε, ήταν μικρής «ταχύτητας εκρήξεως» (κριτήριο έντασης ΕΥ). Ήταν δλδ «ωστική» (δυναμίτης, αυτοσχέδια EY). Δεν ήταν «ρηκτική» (πολεμική ΕΥ, ΤΝΤ, κλπ). 
Από τα αποτελέσματα και την μεταφορά, συμπεραίνεται ότι ήταν αυτοσχέδια ΕΥ, περί τα τριάντα κιλά. Δεν απέβλεπε σε άμεσους τραυματισμούς ατόμων, οι οποίοι όμως, ήταν πιθανό να συμβούν.
Ο πυροβολισμός ήταν ενέργεια «υπογραφής». Ο κάλυκας, τους ενδιέφερε και όχι η βολίδα ή ο στόχος. Κτύπημα και μάλιστα με «υπογραφή», χωρίς προκήρυξη, σημαίνει συνέχεια.
Η βόμβα τοποθετήθηκε στο εφετείο και όχι στο δικαστήριο των πλειστηριασμών και ενώ υπήρχε αστυνομικός εκεί, προς τον οποίον πυροβόλησαν μάλιστα με τυφέκιο, παραπέμπει περισσότερο σε συνεργασία αριστεριστών, με ποινικούς. Η επιλογή του κτιρίου, πληρούσε καλύτερα τεχνικά στοιχεία. Μάλλον επεδίωκαν ζημία στην στατική του κτηρίου, που δεν επετεύχθη, λόγω του είδους της ΕΥ και κάποιων άλλων τεχνικών λεπτομερειών, που ίσως δεν ήταν γνωστοί στους δράστες. Γεγονός υπό κρίση.
Κύριος σκοπός, απόσπαση της προσοχής της κοινωνίας από το νομοσχέδιο πλειστηριασμών, σε συνδυασμό με απειλή σε δικαστές. Η ενέργεια μπορεί να συσχετίζεται με την αναίτιο και άκαιρο αντιπαράθεση Σκουρλέτη, με Δικαστικούς.
Είχαμε την άμεση αντίδραση για ασφάλεια των δικαστικών και των δικαστικών υπαλλήλων. Όχι όμως και για την ασφάλεια των αστυνομικών. Την ώρα, που μπήκε ο μηχανισμός, μόνο αστυνομικοί υπήρχαν και κινδύνευσαν. Ο αστυνόμος είναι αυτός που στέλνεις εσύ, ο πολίτης (σαν πολιτεία και κράτος), για να κάνει αυτό που θες εσύ, δλδ απλά, στέλνεις αυτόν, αντί να πας εσύ.
2. Ξυλοδαρμός του Μαζιώτη, στις φυλακές.
Ήταν έντονος ξυλοδαρμός. Σαν υπαίτιοι του ξυλοδαρμού, φωτογραφίζονται οι «πυρήνες της φωτιάς», που έδωσαν εντολή σε ποινικούς, που το έκαναν. Ο Μαζιώτης, σώθηκε με παρέμβαση Τούρκων και Κούρδων κρατουμένων. 
Η διένεξη Μαζιώτη με τους «Πυρήνες», η εντολή των «Πυρήνων» σε ποινικούς, η παρέμβαση των Τούρκων και η πρωινή έκρηξη, μας παραπέμπει κάπου; Ας τα σημειώσουμε. Θα φανεί.
3. Σε προγενέστερο χρόνο, μπήκαν και άλλοι όμοιοι εκρηκτικοί μηχανισμοί.
Οι εκρηκτικοί αυτοί μηχανισμοί, που ήταν ομοίων προδιαγραφών. Δείχνουν μια συνέχεια. Κάποιοι δεν εξεράγησαν. Σε αυτές τις περιπτώσεις άλλοτε είναι προειδοποίηση- επίδειξη δυνατότητας, αλλά και κάποτε αστοχία ή ανικανότητα.
4. Σύλληψη κουρδικής Οργάνωσης 
Προ της αφίξεως του Ερντογάν, συνελήφθηκαν άτομα, μέλη τρομοκρατικής οργάνωσης, που θα ενεργούσαν δολοφονικά κατά του Ερντογάν. Γράφτηκε, ότι η οργάνωσή τους, είχε στο παρελθόν σχέση με ΜΙΤ (Τουρκική Μυστική Υπηρεσία Πληροφοριών). Ήταν πραγματικό, ήταν προβοκάτσια; Θα φανεί.
Θα είναι ενδιαφέρον, να δούμε την εξέλιξη της υποθέσεως αυτής, στην δικαιοσύνη. Ευχόμαστε να μην ατονήσει και εκφυλλιστεί. Να δούμε.
Πάντως η αποκάλυψη αυτή και η αυξημένη δράση αναρχικών και κουκουλοφόρων, προ της επισκέψεως Ερντογάν(17 Νοε – Γρηγορόπουλος) . Επέβαλαν αυξημένα μέτρα ασφαλείας για τον Ερντογάν, με τελικό αποτέλεσμα:
-- να μην υπάρχουν συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στην Αθήνα, ούτε Ελλήνων, ούτε Κούρδων, ούτε Τούρκων αντικαθεστωτικών, και να περάσει η εικόνα, ότι ήταν μια επίσκεψη, όπως των άλλων ηγετών (Ολάντ, Μακρόν κλπ). 
Αντιθέτως στην Κομοτηνή, που δεν υπήρχε υπόβαθρο αντίστοιχου κινδύνου, έγινε διαδήλωση Ελλήνων, από όση πληροφόρηση έχουμε, ευπρεπής, με Ελληνικές και Βυζαντινές σημαίες, γεγονός που κατά τη γνώμη μας ήταν απαραίτητο. Να καταλάβει ποιος είναι, που βρίσκεται και τι γνώμη έχουν για αυτόν. Να βγει από το «γυάλινο κλουβί».
Ο φόβος της τρομοκρατίας, μας στέρησε από ένα διπλωματικό όπλο.
--Η δράση των αναρχικών δικαιολόγησε και την αυξημένη δύναμη της τουρκικής φρουράς του Ερντογάν (200 άτομα), πράγμα υποτιμητικό για την Ελληνική πλευρά.
Κάποιες φορές άναρχες, ασύδοτες δραστηριότητες αυθόρμητων πολιτών (από όπου και αν προέρχονται, αριστεριστές, πατριώτες, εθνικιστές) και με τις καλύτερες προθέσεις, δυσχεραίνουν την διπλωματική εικόνα και την διπλωματική-διαπραγματευτική ικανότητα της χώρας.
5. Διαφοροποιημένη δράση αναρχικών – κουκουλοφόρων κατά τις επετείους 17Νοε και θανάτου Γρηγορόπουλου) 
Μέχρι τώρα, και για πολλά χρόνια, είχαμε μια συγκεκριμένη δραστηριότητα των αναρχικών, η οποία ήταν αντιμετωπίσιμη, παρόλο ότι είχαν σαν αποτέλεσμα, τεράστιες υλικές ζημίες.
Ο κίνδυνος απώλειας ανθρώπινης ζωής, ήταν περιορισμένος και σε ποσοστά αυξημένου τυχαίου γεγονότος.
Φέτος παρουσιάστηκαν οι εξής διαφοροποιήσεις και αναβάθμιση των χρησιμοποιουμένων τεχνικών και μεθόδων των αναρχικών:
5.1. Στις κλασσικές «βόμβες Μολότωφ», προσαρμόστηκαν και γκαζάκια. 
Αυτή είναι μια τεχνική, που αλλάζει το επίπεδο (στο είδος) της αποτελεσματικότητος της «βόμβας». 
Δλδ η κλασσική «βόμβα Μολότωφ», παρόλο που ονομάζεται «βόμβα», είναι ένας απλοϊκός εμπρηστικός μηχανισμός, που σε μη εύφλεκτα αντικείμενα έχει μικρές επιπτώσεις. 
Βέβαια οι επιπτώσεις σε επίπεδο εντυπωσιασμού, συμβολισμού και σημειολογίας είναι σημαντική. 
Κύριο προσδοκώμενο αποτέλεσμα, είναι η επίδραση που έχει στην ψυχολογία του δρώντος, που φαντάζει σαν μια εντυπωσιακή επιθετική ενέργεια κατά των «δυνάμεων καταστολής», και στιγματίζει την ψυχολογία του, ότι ανήκει στο αντίπαλο στρατόπεδο. Αυτή η εντύπωση, δεσμεύει το άτομο για πολλά χρόνια και πολλούς για μια ζωή. Είναι παλιά βασική πρακτική στρατολόγησης και μακροχρονίου ηθικής δεσμεύσεως. Η μελλοντική αποτίναξη αυτής της δεσμεύσεως, εξαρτάται από τον βαθμό νοημοσύνης και ευστροφίας του καθενός, το κοινωνικό περιβάλλον, την οικονομική και επαγγελματική εξέλιξη, τον εργασιακός χώρος, την ψυχολογική πίεση που θα δέχεται και τον βαθμό που θα έχει εκτεθεί.
Εξ άλλου και η περίπτωση του ατυχήματος δεν είναι αμελητέα.
Η νέα όμως μορφή είναι πραγματική βόμβα, με ιδιότητες εκρήξεως (όχι απλώς με εμπρηστικά αποτελέσματα). 
Τα μεταλλικά μέρη της φιάλης υγραερίου, δημιουργούν άμεσο και υπαρκτό κίνδυνο σοβαρής σωματικής βλάβης έως και απώλειας ζωής. 
Και με μια ελαφρώς βελτιωμένη παραλλαγή, μπορεί να έχει συνέπειες και αποτελέσματα πραγματικού στρατιωτικού πυρομαχικού-βόμβας. 
Ενώ εξακολουθεί να διατηρεί το σημαντικό πλεονέκτημα, ότι δεν χρειάζεται όπλο εκτοξεύσεως, δίνοντας μεγάλη ευκολία και ευελιξία στη χρήση. 
Η νομολογία στον όρο «βόμβα Μολότωφ», δίνει αμβλυμμένη και υποβαθμισμένη έννοια. Τώρα τα δεδομένα διαφοροποιούνται και αλλάζουν σημαντικά και οι θεσμικοί μηχανισμοί είναι βραδείς σε μεταβολές.
5.2. Η χρήση φωτοβολίδων ευθείας βολής. 
Παρόλο που η νομική κατηγοριοποίηση του είδους, δεν το κατατάσσει στα όπλα, στη πράξη η διαφοροποιημένη χρήση του (ευθεία βολή κατά ανθρώπων), το ανάγει σε όπλα αμέσου απειλής κατά της ζωής. 
Υπάρχουν περιστατικά, σε γήπεδα, με θάνατο και το πρόσφατο επεισόδιο σοβαρού τραυματισμού της δικηγόρου, στα Εξάρχεια.
Να σημειωθεί ότι τα υλικά της φωτοβολίδος, που δημιουργούν τα φωτεινά αποτελέσματα είναι ισχυρότατα εμπρηστικά υλικά, τα οποία έχουν την ιδιότητα και καίγονται και σε συνθήκες, που απαγορεύουν την καύση και έτσι δεν καταστέλλονται από το νερό ή τα συνήθη πυροσβεστικά μέσα.
Το σημαντικότερο δυσμενέστερο στοιχείο είναι ότι επί /ή εντός του ανθρωπίνου σώματος διευκολύνεται η καύση τους και με το αίμα δημιουργούνται ισχυρότατες τοξικές ενώσεις, που επιφέρουν γενικευμένες μολύνσεις στον οργανισμό, όχι μόνο στο πληγέν σημείο, με πολύ σοβαρό το ενδεχόμενο να επέλθει ο θάνατος.
Είναι ένα πολύ ειδικού τύπου πολεμικό τραύμα, οι συνήθεις πρώτες βοήθειες είναι αναποτελεσματικές και θέλει πολύ εξειδικευμένη νοσηλεία με αμφίβολα αποτελέσματα επιτυχίας. 
Κάνουμε μια επισήμανση, πρέπει να ληφθεί μέριμνα, οι αστυνομικές δυνάμεις, το ΕΚΑΒ και τα νοσηλευτικά ιδρύματα, να αποκτήσουν τεχνογνωσία στην αντιμετώπιση τέτοιων περιστατικών.
Η κοινωνία, τα μέσα ενημέρωσης και οι αρχές, να μην τα υποβαθμίζουν σε απλά βεγγαλικά ή πυροτεχνήματα. 
5.3.Κατά τις ενέργειες αποκαταστάσεως τάξης της αστυνομίας, αντιμετωπίστηκε η περίπτωση να δέχονται μολότωφ και άλλα αντικείμενα από τις ταράτσες των γειτονικών κτιρίων. 
Αυτή είναι μια αναβαθμισμένη αναρχική δράση, που συναντάται σε προχωρημένο στάδιο αντάρτικου πόλεων. Είναι τακτική που αποσκοπεί σε σημαντικές απώλειες με σοβαρούς έως και θανάσιμους τραυματικούς. 
Αλλάζει τελείως τον τρόπο δράσεως της αστυνομίας, τον περιορίζει εξαιρετικά η αντιμετώπισή του είναι πολύπλοκος και απαιτεί περισσότερες και καλύτερα εκπαιδευμένες δυνάμεις. 
Ο κίνδυνος θανάσιμου τραυματισμού είναι σημαντικός.
5.4.Αλλά και οι δημοσιογράφοι και λοιποί αλληλέγγυοι και περίεργοι, πρέπει να αντιληφθούν τις διαφοροποιήσεις. Πρέπει να υπακούουν στις υποδείξεις τις αστυνομίας, διότι οι διαφοροποιήσεις αυτές δημιουργούν σοβαρότατους κινδύνους, για την ζωή τους. Δεν πρέπει να παρασύρονται από την αξιοθαύμαστη και υποδειγματική ψυχραιμία των αστυνομικών. Είναι αποτέλεσμα πολυετούς και επιμελημένης εκπαιδεύσεως. Δεν πρέπει να δημιουργείται η εντύπωση: «δεν είναι τίποτε, θα το κάνω και εγώ». 
Στα παραπάνω γεγονότα, χρειάστηκε να απασχοληθούν σημαντικές δυνάμεις της αστυνομίας για να εξασφαλίσουν την ασφάλεια των δημοσιογράφων.
5.5.Βολή με πολεμικά τυφέκια ευθέως κατά αστυνομικών και επιθέσεις κατά Αστυνομικών Τμημάτων. Αυτό θεωρείται επίσης αλλαγή σταδίου του αντάρτικου. Θέλει ειδική αξιολόγηση. Θα τροποποιήσει αναγκαστικά και σημαντικά τις μεθόδους αντιδράσεως της Αστυνομίας, με άσχημες συνέπειες.
6. Μοναχικοί λύκοι. 
Είναι ένας νέος τομέας τρομοκρατίας, απρόβλεπτος, ασύμμετρος. Η Ελληνική κοινωνία αποτρέπει, προς το παρόν, την ανάπτυξή της. Όμως είναι μόδα, θρησκευτικά ανάλογα στοιχεία υπάρχουν, η μεταχρονολογημένη εισαγωγή της, είναι η συνήθης εξέλιξη.
7.Και πλέον αναπτύσσεται η Υβριδική Τρομοκρατία, που αποτελεί ένα άλλο μεγάλο, καυτό, σύγχρονο κεφάλαιο, που ίσως μας απασχολήσει σε ένα άλλο άρθρο.

Επίλογος.
Το άρθρο έχει χαρακτήρα ενημερωτικό. Η μεταβολή δεν είναι ακόμη ανησυχητική, αλλά ενδεχομένως να οδεύουμε σε ατραπούς δύσβατους. 
Τα επόμενα στάδια, δεν θα είναι στάδια αθωότητας, ελαφρού ιδεαλισμού και νεανικής αναζήτησης. 
Είναι στάδια Αντάρτικου Πόλεων. 
Στάδια νεκρών και αίματος.
Κανένας δεν δικαιούται να μένει απαθείς και αδιάφορος.
Κανένας δεν μπορεί να προφασιστεί ότι δεν ήξερε και δεν κατάλαβε.
Και η ευχή των ημερών γίνεται πιο επίκαιρη παρά ποτέ
«και επί Γης Ειρήνη»

(*) Ο Ευάγγελος Αθανασιάδης είναι Συνταγματάρχης ε.α.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙΤΕ ΤΙΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ

ΡΟΔΟΣυλλέκτης: http://rokar-rokar.blogspot.gr

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: http://rouvim.blogspot.com/

ΚΡΗΤΗΝΙΑ: http://www.kritinia.gr/

ΙΣΤΡΙΟΣ: http://istrio.blogspot.com/

ΣΟΡΩΝΗ: http://www.ampernalli.gr/

ΕΚΟΦΙΛΜ: http://www.ecofilms.gr/

ΡΟΔΟΣυλλέκτης: http://www.rodosillektis.com/

Η Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Ρόδου: http://opsrodou.gr/

ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ: http://www.hamogelo.gr

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ: http://www.pnai.gov.gr

ΔΗΜΟΣ ΡΟΔΟΥ: http://www.rodos.gr/el/